Home Nostot Jenkkifudis on ässä harrastus

Jenkkifudis on ässä harrastus

by admin
Jenkkifudis on ässä harrastus

Kiinnostaako rymistely ja juokseminen sinua? Löytyykö strategista silmää ja pidät nopeasti muuttuvista tilanteista? Jenkkifudis voisi olla sopiva harrastus myös sinulle. Laji kasvattaa suosiotaan jatkuvasti Suomessa erityisesti naisten keskuudessa. Vieraskynä-sarjassamme Linnea Uggeldahl kertoo lajista ja omasta tiestään jefun pariin.

 

Amerikkalainen jalkapallo eli jenkkifudis eli jefu on vauhdikas joukkueurheilulaji, joka vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja taktista pelisilmää. Kumpaakaan ei tarvitse lajiin tutustuessa, sillä kunto ja ymmärrys lajista kehittyvät kuin huomaamatta heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Pelipaikkoja löytyy kaikille lajista kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta. Kentällä pääsee hyödyntämään niin nopeutta, aggressiivisuutta kuin oveluuttakin. Kaikki aikaisempi lajikokemus on hyödyksi, mutta tärkeintä on halu oppia ja kehittyä.

Amerikkalaisessa jalkapallossa hyökkäys tekee aina aloitteen. Pelin tarkoitus on kerätä pisteitä etenemällä kenttä päädystä päätyyn. Kun palloa kuljettaa kantamalla sitä kainalossaan, on kyseessä juoksupeli. Kun pelinrakentaja yrittää heittää pallon omalle pelaajalleen, on menossa heittopeli.

Pisteitä voi hankkia kolmella tavalla:

  1. Touchdown, eli TD, syntyy, kun hyökkäävä pelaaja saa heiton kiinni maalialueella tai kantaa pallon maalialueelle. TD:stä saa kuusi pistettä.
  2. TD:n jälkeen suoritetaan lisäpisteyritys. Hyökkäys voi potkaista maalihaarukan läpi, mistä saa yhden pisteen, tai kuljettaa pallo uudestaan maalialueelle heitto- tai juoksupelillä, jolloin lisäpisteitä saa kaksi. Epäonnistuneesta yrityksestä ei saa lisäpisteitä.
  3. Potkumaalista saa kolme pistettä. Se syntyy, kun pallo potkaistaan maalihaarukan läpi.
  4. Oma maali syntyy silloin, kun pallonkantaja taklataan omalla maalialueellaan. Tästä puolustusvuorossa oleva joukkue kaksi pistettä.

 

Pelipaikat

Hyökkäyksestä löytyvät seuraavat roolit:

QB, Quarterback eli pelinrakentaja on hyökkäyksen “aivot”. QB vastaanottaa aloitussyötön ja pyrkii antamaan pallon eteenpäin joko lyhyellä ja nopealla siirrolla oman joukkueen juoksijoille tai heittämällä pallon kauemmas edenneelle vastaanottajalle.

Hyökkäyksen linjassa on viisi pelaajaa, mutta kolme eri pelipaikkaa. Näistä keskimmäinen on sentteri, C, joka antaa jokaisen yrityksen, eli downin, aluksi pallon pelinrakentajalle. Heti sentterin vieressä ovat guardit ja linjan uloimpina pelaajina tacklet. Kaikki linjan pelaajat yrittävät heittopeleissä antaa pelirakentajalle aikaa niin, että hän saa heitettyä pallon rauhassa omalle pelaajalleen, ja juoksupeleissä he yrittävät tehdä pallonkantajalle tilaa blokkaamalla puolustuksen pelaajia.

 

Keskushyökkääjä eli Running back yrittää juoksupeleissä edetä mahdollisimman pitkälle palloa kantamalla. Heittopeleissä keskushyökkääjä auttaa linjan pelaajia ja luo aikaa pelinrakentajalle.

Laitahyökkääjät, eli Wide receiverit, etsivät kentältä vapaata tilaa ja ottavat pelinrakentajan heittoja kiinni.

 

Puolustuksen roolit ovat hyökkäyksen vastaavien peilikuvat:

Puolustuksen linjassa on usein 3-5 pelaajaa, joiden tehtävänä on juoksupeleissä tukkia juoksuvälit ja heittopeleissä taklata QB tai häiritä heittoa. Ulommat linjamiehet, Defensive endit, ovat fyysisiä mutta nopeita pelaajia. Sisemmät linjamiehet, Defensive tacklet, ovat vahvoja ja heidän tärkein tehtävänsä on päästä irti hyökkäyksen blokeista ja tukkia hyökkäyksen juoksupelit linjan keskeltä.

Linjan takana ovat tukimiehet, Linebackerit, joiden tehtävänä on taklata pallonkantaja ja toimia “joka paikan höylänä”.

Puolustuksen takakentällä pelaavat takamiehet. Kulmapuolustajat, Cornerbackit, pelaavat hyökkäyksen laitahyökkääjiä vastaan. Safetyt ovat nimensä mukaisesti puolustuksen viimeisiä lukkoja, he varmistavat puolustuksen takakentällä, ettei kukaan pääse murtautumaan koko puolustuksen läpi.

Oma tieni jefun pariin

Lopetin pitkäaikaisen sirkusharrastukseni vuonna 2013. Kävin muutaman vuoden salilla, kunnes se alkoi kyllästyttää. Olin seurannut monta vuotta sivusilmällä NFL:ää avopuolisoni kanssa ja käynyt kannustamassa hänen matseissaan, kun hän pelasi jenkkifutista viimeksi korkeakoulutasolla. Hän suostutteli minua kokeilemaan lajia ja lupasi, että tykkäisin jenkkifudiksesta. Etsin netistä tietoa ja löysin nopeasti Helsinki Wolverinesin kotisivut ja tiedotteen, jossa kerrottiin kaikille halukkaille avoimista treeneistä. Laitoin heti valmentajalle viestiä ja kysyin, voisinko tulla kokeilemaan. Vastaus oli lyhyt ja kannustava: “Tietenkin, tervetuloa! Ota lenkkarit ja juomapullo mukaan.”

Treeneissä oli huikea tunnelma heti alusta asti. Kaikki olivat ystävällisiä ja auttoivat ymmärtämään, mitä jenkkifudis on. Ensimmäisissä harjoituksissa opin joukkueen päävalmentajalta Pekka Lamminsalolta, ettei juokseminen olekaan niin helppoa kuin olin kuvitellut! Juoksutekniikan hiominen on palkinnut kentällä ja olen pystynyt opettamaan myös työssäni tarhassa lapsia juoksemaan oikealla tekniikalla.

Treenien edetessä alkoivat pelinlukuharjoitukset, taklaukset ja blokkaukset kaikki kamat päälle. Aluksi keltanokkaa vähän jännitti, mutta odotin myös innolla, että pääsisin “rymistelemään”, kuten hallilla on tapana kutsua tätä osuutta harjoituksista. Pelaan linebackerina eli tukimiehenä, joiden selvästi tärkein tehtävä on taklata pallonkantaja ennen kuin hän ehtii edetä pitkälle pallon kanssa..

Amerikkalainen jalkapallo on erittäin koukuttava laji. Varsinkin, jos pitää fyysisestä liikunnasta. Kentällä täytyy keskittyä koko ajan ja pelitilanteita tulee lukea nopeasti ja reagoida heti, kun siihen pystyy.

Tulokaskauteni päättyi 2018 keväällä, kun tulin raskaaksi. Kauden 2018 pelit siis jäivät minulta väliin, mutta nyt olen voinut palata treeneihin ja odotan jo kovasti kesän pelejä ja kaikkea, mitä kausi 2019 tuo mukanaan!

Osaavien ja kannustavien valmentajien kanssa oppii nopeasti ja joukkueessa vallitsee positiivinen ja kannustava ympäristö.

Kiinnostaako jenkkifutis?

Otamme uusia pelaajia mukaan kaikkiin ryhmiimme läpi vuoden ja löydämme varmasti juuri sinulle sopivan pelipaikan. Ota yhteyttä tai tule suoraan harjoituksiin!

Alkuun riittää, kun otat treeneihin mukaan liikuntaan sopivat varusteet, nappikset tai lenkkarit ja oman vesipullon. Ilmoittaudu ennen treeniä joukkueenjohdolle uutena kokeilijana. Helsinki Wolverines ei vakuuta harjoitustapahtumia, joten jokaisella lajia kokeilevalla tulee olla oma vakuutusturva.

Pyrimme järjestämään aloittaville pelaajille lainavarusteita lajikokeiluun. Helsinki Wolverinesin pelaajana saat asiantuntijoiden opastuksen lajivarustukseen sekä alennusta TMS shopista ja Outdoorpoint.comista!

Yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta ja Joukkueet-sivulta. Voit lähettää meille myös sähköpostia osoitteeseen info@helsinkiwolverines.com.

– Tervetuloa mukaan!

 

 

0 comment
8

You may also like