Home Liikunta ja lajit Teetkö kyykkyjä väärin? Tarkista tämä lista!

Teetkö kyykkyjä väärin? Tarkista tämä lista!

by Yllapito
Teetkö kyykkyjä väärin? Tarkista tämä lista!

Kyykyt ovat helppo ja upea tapa kohottaa kuntoa sekä pitää keho timmissä kunnossa – mutta vain jos teet liikkeen oikein! Käy tämä lista läpi ennen seuraavia kyykkytreenejäsi:
1. Älä anna polviesi taipua sisään
Varsinkin naisilla tämä virhe on yleinen, koska leveä lantio ja heikot sisä- ja ulkoreidet vetävät polvia toisiaan kohti. Virhe on haitaksi polvien sidekudoksille ja pitääkin olla todella tarkkana, koska virheellinen kyykky voi johtaa jopa vakavaan vammaan. Jos huomaat, että teet näin, niin pelkkä liikkeen korjaaminen ei auta, vaan sinun tulee treenata myös reisiäsi – erityisesti ulkoreisiä.
2. Oikea alastulo on tärkeää pepullesi
Jos et tee kyykkyä oikeaoppisesti, eli laskeudu niin, että reisiluusi on yhdensuuntainen lattian kanssa, et myöskään hyödy siitä mitään – täten ei peppusikaan kehity! Virheen voit korjata helposti laittamalla esim. laatikon polviesi korkeudelle ja alasmennessä hipaiset laatikkoa pepullasi. Hiljalleen liike jää lihasmuistiisi, joten voit jatkossa tehdä kyykkyjä ilman apuvälineitä.
3. Älä taivuta selkääsi
Meidän jokaisen selkä on kevyen ”S”:n muotoinen luonnollisesti. Jos sinulla ei kuitenkaan ole tarpeeksi voimaa alaselässä, niin kyykkyjä tehdessä selkäsi ”S”:ään tulee helposti ylimääräistä taitetta. Tämä lisää painoa ja painetta kannattajalihaksistoosi, joten myös loukkaantumisen riski kasvaa. Voit korjata tämän treenamalla alaselän lihaksistoa.
4. Älä tee samaa kyykkyliikettä loputtomiin
Kyykky on äärimmäisen tehokas monenlaiseen treeniin, koska voit varioida sitä monin tavoin. Voit vaihdella jalkojesi asentoa mielesi mukaan, kunhan et tee samaa toistoa kerta toisensa jälkeen. Jos pidät jalkasi enemmän yhdessä kuin mikä olkapääleveytesi on, kohdistat kyykyn pakaralihaksiisi. Kun taas levennät asentoasi, niin treeni kohdistuu sisäreisiisi. Siirrä toista jalkaa eteen ja kohdistat tehon suoraan pakaraasi. Tutki kyykkyvariaatioita ja tee sinulle sopiva toistosarja.
5. Älä teet toistoja liian kevyillä painoilla
Jos tuntuu siltä, että teet kyykkyjä liian kevyillä painoilla, niin nosta rohkeasti vastusta. Jostain syystä varsinkin naiset ajattelevat näin: ”haluan tiukan pepun, mutta en lihaksikkaita jalkoja, joten treenaan kevyillä painoilla”. Tämä on täysin väärä ajatusmalli! Jos et lisää painoja kehityksesi mukaan, niin et myöskään saavuta mitään. Kun lisäät painoja, poltat myös enemmän kaloreita! Älä liioittele, mutta pysy kuitenkin lähellä maksimeitasi. Mieluummin 5-10 toistoa kunnon vastuksella, kuin 30-40 kyykkyä ilman vastusta.
6. Älä edes yritä pakottaa polviasi varvaslinjan taakse!
Jostain ihmeellisestä syystä kuulee edelleenkin puhuttavan siitä, kuinka polvet tulisi pakottaa varvaslinjan taakse kyykkyjä tehdessä. Harhaluuloa! Jos polviesi linja menee varpaiden yli, polviisi kohdistuva paine nousee vain n. 30%, mutta jos yrität pakottaa polvesi varvaslinjan taakse, lantiosi ja polviesi paine nousee eksponentiaalisesti ja voit jopa loukata itsesi. Älä siis keskity polviisi ja varpaisiisi, vaan kyykkyä tehdessä paina lantiotasi hiukan taaksepäin ennen kuin lasket itsesi alas. Näin polvesi tekevät luonnollisen liikkeen ilman mekaanista pakkoliikettä – ja niiden pitäisi pysyä varvaslinjan takana.

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment