Home Liikunta ja lajit Sinustako ryhmäliikunnanohjaaja?

Sinustako ryhmäliikunnanohjaaja?

by Ira Ikkala
Sinustako ryhmäliikunnanohjaaja?

Sivustolle on tullut paljon kyselyitä siitä, kuinka tullaan ryhmäliikunnanohjaajaksi. Tämä onkin hyvä kysymys, reittejä on nimittäin useita. Ohjaajilla on huomattavan kirjava koulutus- ja kokemustausta. Lisäksi vaikuttavat tietysti omat kiinnostuksen kohteet ja luontaiset taipumukset. Ohjaajia löytyy moneen junaan, mutta tyypillisesti tausta on joku seuraavista:
1. Vahva oma harrastetausta, ei koulutusta.
2. Liikunnanohjaajan/aerobic-ohjaajan koulutus. Olet kouluttautunut urheiluopistossa tai lyhyemmilla kursseilla (FAF, FISAF tms.) liikunnanohjaajaksi. Harrastetaustaa on tai ei ole.
3. Les Mills -koulutus. Kaksipäiväinen peruskoulutus antaa perustaidot ohjata kyseistä Les Mills -lajia.
 

Sinulla on tosi kiva työ, voit treenata ja saat siitä vielä rahaa!

Tämä on lause, jonka ryhmäliikunanohjaaja aika usein kuulee. Onkohan se ihan näin yksinkertaista? Mietitäänpä mitä se vaatii, ennen kuin voit ”hypätä” lavalle ohjaamaan.

  • Musiikki. Oli sitten ohjattava tunti ns. freestyle-tunti, jolloin ohjaaja itse suunnittelee tunnin musiikkeineen, tai jokin lisenssitunti kuten Les Mills -tunnit, ON musiikki isossa roolissa! Ohjaajan on kuultava musiikista sen biitti ja ohjauksen tulee mennä musiikin tempoon, oikein. Ohjaajalle välttämätön ominaisuus on hyvä (jollei erinomainen) rytmitaju.
  • Liikehallinta. Ohjaajan on osattava suunnitella tuntiin sopiva koreografia ja lihaskuntoliikkeet. Myös ohjaajan oman tekniikan tulee olla hyvällä tasolla, koska hänestä asiakkaat ottavat mallia.
  • Ohjaaminen. Ohjaajan on osattava ohjata niin, että asiakkaat pysyvät helposti mukana. On osattava ennakoida tulevat liikkeet ja on myös omattava tarpeeksi laaja ns. liikepankki, jotta voi antaa tarvittaessa vaihtoehtoisia liikkeitä. Pitää huomioida, että tunnilla voi olla niin vasta-alkajia kuin kovakuntoisiakin asiakkaita ja kaikille on pystyttävä luomaan kokemus onnistuneesta ja motivoivasta tunnista.

Mikä on 40 vuotta ryhmäliikunnanohjaajana toimineen ja 20 vuotta kouluttajana toimineen Teija Reini-Niemisen näkemys asiasta:

”Mitä ohjaajalta vaaditaan:
* Liikehallintaa – ryhtiä. Ohjaajan on kyettävä hallitsemaan ohjaamansa liikkeet, ja näyttöjen on oltava selkeitä ja täsmällisiä.
* Rytmin ja musiikintajua. Ohjaajan on osattava käyttää musiikkia työkaluinaan ja ymmärrettävä musiikin rakenteita.
* Vuorovaikutustaitoja – läsnäoloa. Ystävällinen ja asiakkaita huomioiva ohjaaja menestyy varmasti!
* Tietoa ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta. Ohjaajan on hallittava perustiedot ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta, jotta voi suunnitella ja ohjata turvallisia ja tehokkaita tunteja kohderyhmät huomioiden.
* Energiaa ja oikeaa asennetta. Ohjaajan tehtävänä on myös viihdyttää, kannustaa ja motivoida.”
-Fysioterapeutti ja Voimisteluliiton ryhmäliikunnan ohjaajien kouluttaja Teija Reini-Nieminen
 

Vuorovaikutus on tärkeä osa ohjaajan työtä.

Lisenssitunnit

Entä jos ohjaisinkin lisenssitunteja, jolloin ohjaaja saa valmiin koreografian ja musiikin? Helpompaa? Ei tarvitse itse suunnitella mitään! Tässä seuraavia asioita, mitä vaaditaan ja odotetaan lisenssituntien ohjaajalta:
* Osaa koreografian ja liikkuu musiikin tempoon.
*Tekniikka on hyvällä ja turvallisella tasolla (tähän ovat tarkat lajikohtaiset kriteerit) ja liikkeet ovat oikein suoritettuja.
*Ohjaa niin, että asiakkaat pysyvät helposti mukana ja oppivat liikkeiden perusteet, lähinnä turvalliset tekniikat.
Jotta saa lisenssin, vaaditaan ohjaamiselta myös riittävät ohjaamistaidot, joilla saa asiakkaat liikkumaan paremmin, tehokkaamin ja perustellaan asiakkaille, miksi mitäkin tehdään. Niin kuin huomataan, ne samat kolme asiaa tulevat esille, oli sitten kyseessä freestyletunti tai lisenssitunti: musiikki, liikehallinta ja ohjaaminen.
 

Millainen on hyvä ohjaaja ja mikä tekee tunnista onnistuneen asiakkaan näkökulmasta?

Perustaitojen lisäksi on ohjaajan tiedostettava omat vahvuutensa ohjaajana. Yksi on parempi toimimaan vahvana roolimallina, toisella on hauskat jutut. Ohjaajan on myös omattava esiintymistaitoja ja uskallusta laittaa omaa persoonaa peliin, heittäytymistä. Pitää pystyä muokkaamaan ja muuttamaan jo suunniteltua tuntia (freestyletunnit) kohderyhmän mukaan, jopa tunnin aikana. Ennen kaikkea hyvä ohjaaja ymmärtää, että hän on lavalla asiakkaita varten, ei tekemässä omaa treeniä tai esittelemässä itseään ja uusia treenitrikoita! Huono päivä ei saa ohjatessa paistaa läpi, ammattitaitoinen ohjaaja ei anna mielialojensa vaikuttaa työn tekemiseen.
Tässä erään ryhmäliikunnan asiakkaan näkemys ja mielipiteitä, mitkä asiat hänen mielestään tekevät tunnista onnistuneen ja ohjaajasta hyvän:
” Ohjaaja on positiivinen ja tervehtii asiakkaita. Tsemppaa, mutta ei ole ylipirteä. Osaa antaa selkeät ohjeet ja koreografisten tuntien sarjat ovat ”loogisesti” rakennettuja. Osaa korjata jos tekee väärin ja osaa antaa vaihtoehtoisia liikkeitä. Musiikki on mukaansa tempaavaa ja hyvää (tämä on toki aina makuasia) ja tunnilla on hyvä meininki:) Hyvä tunti muodostuu hyvästä ohjaajasta! ”
-Milja, 25 vuotta ryhmäliikuntaa harrastanut
Mutta…ryhmäliikunnanohjaajan työ on antoisaa ja kivaa! Paras ja palkitsevin on se hetki, kun asiakas tulee tunnin jälkeen kehumaan juuri ohjaamaasi tuntia. Työ on välillä myös rankkaa, haastavaa ja tuntien suunnittelu tai opettelu paljonkin aikaa vievää. Ajan kanssa löytyy se oma tyyli ohjata tunteja ja varmuus tilanteeseen kuin tilanteeseen, ammattitaito kehittyy ohjaamalla. Itse olen todennut, että vaikka voittaisin lotossa, ohjaisin silti edelleen ryhmäliikuntatunteja. Tämä työ on intohimoni!
 
 

0 comment
3

You may also like

Leave a Comment