Home Uutiset Sairasajan palkka – ohjaajan perusoikeus?

Sairasajan palkka – ohjaajan perusoikeus?

by Yllapito

Jumpan ohjaaminen ja oksennustauti on huono combo.

Kuvitellaan tilanne, että ohjaat jumppia päätyöksesi. Vähänkään sairaana töitä ei pysty tekemään. Toimistolla voi kyllä istua pienessä flunssassa, mutta liikkuminen ei ole kovinkaan järkevää. Tähän kun lisätään vielä mahdolliset loukkaantumiset niin sairaslomaa saattaa tulla vähän useammin kuin ”normityössä”. No hätä, Suomen lakihan sanoo, että työnantajan kuuluu maksaa sairasajalta täysi palkka. Vaan noudattavatko kaikki liikunta-alan työnantajat lakia? Arvaa kaksi kertaa.
Sairasajalta kuuluu maksaa täysi palkka
Heti alkuun täytyy todeta, että tilanne sairasajan palkan suhteen on kyllä mennyt viime vuosina parempaan suuntaan. Vielä viisi vuotta sitten monissa paikoissa sairausloman ajalta ei maksettu palkkaa lainkaan vaan korvauksen sai ainoastaan tehdystä työstä. Mutta, koska työehtosopimus liikunta-alalta edelleen puuttuu, valitettavan monet työnantajat yrittävät edelleen keplotella tämän asian kanssa. Saatetaan esimerkiksi yrittää maksaa vajaata palkkaa tai edellytetään korvaavaa työtä.
Otetaan konkreettinen esimerkki. Fressissä palkka on jaettu suoritus- ja suunnitteluosaan. Suunnitteluosa on aina 8€ ja suoritusosa loput. Sairasajalta maksetaan ainostaan suoritusosan palkka. Tai ainakin maksetaan kaikille, jotka tähän alistuvat. Minulla meni tähän älyttömään jakoon hermot vuosi sitten ja vaadin täyttä palkkaa sairaspäiviltä. Fressi vänkäsi ja vänkäsi vastaan. Tilanteesta pidettiin palaveri, johon osallituivat minun lisäkseni henkilöstöjohtaja ja kahden keskuksen vastaavat. Istuttiin 2,5 tuntia pääsemättä yksimielisyyteen, koska en suostunut taipumaan. Totesin lakimieheni ottavan yhteyttä -> meni reilu tunti ja henkilöstöjohtaja soitti minulle: ”Saat täyden palkan.” Samantyyppistä palkan jakamista harrastetaan myös ainakin Elixiassa.
Sairaslomasta päättää lääkäri
Palataan alussa esitettyyn esimerkkiin. Jos ohjaaja on ollut esim. viikon kovassa flunssassa, niin eikö hänen ole fiksua ”kuntouttaa” itseään ensin ja kokeilla, miltä liikunta tuntuu? Se on vähän ikävä tilanne kaikille, jos ohjaaja ampaisee suoraan asiakkaiden eteen eikä homma sujukaan niin kuin pitäisi vaan ohjaaja pyörtyy tai saa yskänpuuskia jatkuvasti tai muuta vastaavaa. Olin itse tässä taannoin vähän testailemassa salilla liikkumista oltuani useita päiviä oksennustaudissa ja minulla oli sairaslomaa vielä pari päivää jäljellä. Vastaava huomasi minut ja alkoi vaatia minua ohjaamaan seuraavan päivän tunteja tai tekemään ”korvaavaa työtä”, koska hänen näkemyksensä mukaan olin työkykyinen. Kieltäydyin kunniasta. Tästähän nousi tietenkin iso haloo.

Olkaa siis tarkkana: jos lääkäri on sinulle määrännyt sairaslomaa tiettyyn päivään asti, niin silloin myös olet sairaslomalla koko ajan. Tämä on tärkeää myös vakuutusturvan kannalta – sairaslomalla ei saa tehdä työtä! Vaikka työnantaja kuinka vaatisi sinua tekemään töitä ja väittäisi sinun olevan terve, niin ei. Viimeisen sanan sanoo aina lääkäri, joka on asiantuntija. Olen kuullut esimerkiksi pöyristyttävästä tapauksesta, jossa vastaava tiesi ohjaajan olevan kovassa flunssassa ja siitä huolimatta aneli tätä tulemaan töihin 1,5 x palkalla!

Sijaisten hankinta sairaana
Sanomattakin pitäisi olla selvää, että kenenkään ei pidä suostua hankkimaan sijaisia sairaana. Siinä vaiheessa, kun on ilmoittautunut sairaaksi ja hommannut lääkärintodistuksen, vastuu siisrtyy työnantajalle. Kun työntekijä on ”virallisesti” sairaana, ei työnantaja voi edellyttää häneltä minkäänlaista työtä. Vaikka kuinka yritettäisiin vedota ”vastavuoroisuuteen” ja ”hyvään yhteishenkeen”, niin älä suostu. Tämä on periaatteellinen juttu, jossa meidän kaikkien on pidettävä yhtä!
Sijaisten hankkiminen on muutenkin aihe, josta voisi kirjoittaa kokonaan oman artikkelinsa. Monen ryhmäliikuntavastaavan työajasta leijonanosa menee sijaisten soitteluun. Tämä ei mielestäni ole kovin järkevää, koska vastaavalla olisi varmaan parempaakin tekemistä. Monessa paikassa tähän onkin herätty ja sijaistenhankinnan hoitavat asiakaspalvelutyöntekijät. On ymmärrettävää, että vastaava yrittää kaikin tavoin keventää taakkaansa, mutta ei ongelmaa pitäisi siirtää ohjaajien harteille, kun todellinen ongelma on organisointikyvyttömässä johtoportaassa.

Summa summarum
Pidä seuraavat asiat mielessä, kun seuraavan kerran sairastut:
Laiton työsopimus ei ole pätevä eli vaikka työsopimus sanoisi mitä, sinun ei tarvitse a) vetää jumppia sairaana b) hankkia sijaisia sairaana. Älä tee töitä sairaana, koska silloin leikit vain omalla terveydelläsi. Näytä asiakkaille kirjaimellisesti tervettä esimerkkiä. Lisäksi olet oikeutettu täyteen palkkaan sairasajalta. Työnantaja maksaa 9 päivän ajan palkan ja tämän jälkeen asiasta vastaa KELA. Mene aina sairastuttuasi suoraan lääkäriin ja hommaa se lääkärintodistus, koska se oikeuttaa sinut sairaslomaan ja palkkaan. Pidä huolta itsestäsi ja vaadi se, mikä sinulle lain mukaan kuuluu!

7 comments
0

You may also like

7 comments

ännä helmikuu 23, 2011 - 10:59 am

Lääkärin kirjoittama saikkulappu ei ole mikään ehdoton työtätekemättäolemismääräys, vaan arvio toipumusajasta. Jos on kykeneväinen, niin saa mennä töihin ennen kuin varsinainen saikku loppuu. Vakuutukset on ihan samalla tavalla koko ajan voimassa. Tuo vakuutusjuttu saikulla on urbaania legendaa.
Työnantajasi oli aivan oikeassa vaatiessaan sinua töihin, kun näki sinut salilla heilumassa.

Kerttu-Liisa helmikuu 23, 2011 - 11:40 am

En siis todellakaan ollut niin terve, että olisin kyennyt vetämään rankan kolmen tunnin setin. Olin ainoastaan kuntouttamassa itseäni enkä kokenut olevani vielä työkykyinen.

Silja helmikuu 23, 2011 - 9:06 pm

Oli niin tai näin, työnantajalla ei ole oikeutta vaatia töihin sairaslomalla. Kuka ottaisi vastuun mikäli työntekijä sairastuisi esim sydänlihastulehdukseen, tai johonkin muuhun jälkitautiin? Olisiko vakuutus voimassa myös siinä tapauksessa?

tangerous maaliskuu 4, 2011 - 10:50 am

samaa mieltä kui silja, ei ole oikeutta vaatia töihin sairaslomalla, mutta ei se vakuutus korvaa jos itse treenaa sairaana….

tangerous maaliskuu 4, 2011 - 10:51 am

ÄNNÄ; vakuutusehdot on aika selkeät, saikulla olon aikana työssä tapahtuneita vahinkoja ei korvata. Jos työ kuormittaa juuri sitä osa-aluetta minkä vuoksi on saikulla. Esim keho.

mau helmikuu 16, 2012 - 11:21 pm

Siis minä en ymmärrä miksi olet mennyt salille puolikuntoisena? Varsinkin jos tauti oli ollut vielä kuitenkin päällä vähän aikaa sitten niin aika iso riski että tartutat sen asiakkaisiin tai työtovereihin. Olisit voinut tehdä vaikka lenkin ulkona. Ei voinut tulla yllätyksenä että sinua vaaditaan töihin jos kerta menit työpaikallesi kuntoilemaan vaikka sinun pitäisi olla sairaana…

Kerttu-Liisa helmikuu 17, 2012 - 12:49 am

Varmaan fiksuin ratkaisu olisikin ollut testata kuntoa lenkillä tms. No, virheistään voi ottaa opiksi jokainen.

Leave a Comment