Home Uutiset Ohjaajan palkan perusteet

Ohjaajan palkan perusteet

by Yllapito

Liikunta-ala on viidakko, jossa vain vahvimmat ja röyhkeimmät selviävät. Yksi hyvä esimerkki tästä on ohjaajien palkkaus. Palkan perusteita on varmaan yhtä monta kuin on liikuntakeskuksia. Koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi huomattava vaikutus on henkilökemialla, kun taas asiakaspalautteet eli se, miten työnsä hoitaa, ei tunnu ikävä kyllä juurikaan vaikuttavan. Ei ainakaan joka paikassa.
Palkkausjärjestelmät
Karkeasti jaoteltuna palkkakäytäntöjä on jumppa-alalla kahdenlaisia. Joissain paikoissa kaikille ohjaajille maksetaan sama palkka samasta työstä riippumatta koulutuksesta tai työkokemuksesta. Näin on esimerkiksi Esportilla. Kun työvuosia samassa yrityksessä kertyy enemmän, pääsee usein korkeampaan palkkaluokkaan. Tämä käytäntö on kaikkia työntekijöitä kohtaan tasapuolinen ja siksi toimii yleensä hyvin. Kun kaikki saavat samaa palkkaa ei synny puheita selän takana. Avoin ja reilu palkkapolitiikka parantaa selvästi myös työilmapiiriä.
Toinen, yleisemmin käytetty käytäntö, on palkkaus, jossa jokainen ohjaaja sopii palkastaan itse. Jotta tällainen systeemi toimisi, tulisi yrityksellä olla selkeät perusteet, joiden perusteella palkka määräytyy ja kaikkia työntekijöitä tulisi kohdella tasapuolisesti. Ikävä kyllä näin ei juuri koskaan ole vaan palkkaan vaikuttavat myös henkilökohtaiset syyt, jotka eivät liity ammattitaitoon millään tavalla ja eri saman ketjun eri vastaavilla voi olla erilaisia käytäntöjä. Jos joudut neuvottelemaan sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa et kertakaikkiaan tule toimeen, niin voivoi. Jotta tällainen systeemi toimisi, tarvittaisiin siihenkin avoimuutta ja selkeät periaatteet, joita myös noudatettaisiin kaikkien kanssa.

Sweatshop-meininkiä saattaa esiintyä myös liikuntakeskuksissa varsinkin uran alkumetreillä.


Palkan kehitys
Miten jumppaohjaajan palkka sitten kehittyy? Vastaus on ikävä kyllä: ei juuri mitenkään. Useat liikunta-alan työnantajat myös hyödyntävät törkeästi varsinkin nuoria, vasta alalla aloittaneita ohjaajia, koska nämä eivät osaa vaatia riittävästi palkkaa ja ovat vain onnellisia, kun saavat tunteja ohjattavaksi. Mikäli on aloittanut pohjapalkalla ja osaa säännöllisesti vaatia lisää, voi kehitys olla ensimmäisinä vuosina kohtuullisen nopeaakin. Aika pian tulee kuitenkin vastaan raja, jota on vaikea ylittää. Pääkaupunkiseudun liikuntakeskuksissa tuntipalkka vaihtelee yleensä keskimäärin 25 ja 30 euron välillä.
Minulle ei ole koskaan myönnetty palkankorotusta siten, että aloite olisi tullut työnantajan puolelta. Ei, vaikka olen mielestäni hoitanut työni todella mallikkaasti. Palkankorotusta kannattaa siis vaatia, koska mitään hävittävää ei ole. Joskus voi tosin käydä niin kuin minulle Fressin kanssa: ilmoitin työkokemukseeni ja asiakaspalautteeseen ansaitsevani mielestäni korkeamman tuntipalkan, koska Fressin palkka laahasi perässä muihin liikuntakeskuksiin nähden -> he totesivat, etteivät koe minun sitä ansaitsevan ja toivottivat hyvät jatkot muualla (asiasta ei haluttu edes neuvotella). Rehellisesti sanottuna ohjaankin mieluummin sellaisissa paikoissa, joissa työnantaja arvostaa minua työntekijänä ja osoittaa sen myös palkan muodossa ja suosittelen tätä myös muille. Tiedä oma arvosi äläkä myy itseäsi liian halvalla! Kannattaa pitää mielessä, että ohjaajat ovat ryhmäliikuntakeskuksien yksi tärkeimmistä  resursseista ja ilman meitä homma ei toimi.

Tällaisen setelin eteen saa jo jumpata muutaman tunnin!


Käytännön kokemuksia
Jotta tämä ei jäisi pelkästään teorian tasolle, olen haastatellut muutamia ohjaajia heidän palkkakuvioistaan. Tällaisia tarinoita tuli vastaan:
”Aloitin pohjapalkalla (21€/h) Yliopistoliikunnalla, koska en tiennyt paremmasta. Parin vuoden jälkeen keksin pyytää palkankorotusta ja sain pari euroa lisää. Vuoden päästä sama juttu ja taas tuli pari euroa. Tässä vaiheessa olin jo aloittanut ohjaamisen myös muissa paikoissa, joissa sain selvästi parempaa palkkaa -> pyysin tätä samaa (27€/h) myös YOL:ta ja he totesivat: ”Ymmärrämme kyllä, että ansaitsen sen, mitä pyydät, mutta me emme ole sitä sinulle maksamassa.” Kuulin myös, että erään ohjaajan tuntipalkka oli ollut alusta alkaen 35€/h. Tuntui lievästi epäreilulta ja tähän loppui työskentelyni kyseisessä paikassa.”
”Minut palkattiin ohjaamaan tunteja Fressin yritysliikuntapuolella ja sovin palkasta vastaavan A kanssa. Pidin näytetunnin Fressissä ja tässä yhteydessä sovittiin palkkani olevan sama kuin yrityksissä. Parin päivän päästä vastaava B kuitenkin soitti ja ilmoitti, etteivät he halua maksaa samaa palkkaa ja jouduin tyytymään selvästi alempaan tuntipalkkaan. Olisi pitänyt olla tiukkana, mutta ajattelin, että näin saan jalkaa oven väliin.”
”Sats-ketjussa ongelmana se, että missio on tehokkuus ja tuloksen tavoittelu eikä suinkaan työhyvinvoinnin edistäminen. Sats toimii organisaationa päinvastoin kuin heidän arvonsa antavat ymmärtää. Palkkataso on jäjessä muista kilpailijoista, kovan vääntämisen ja korkean koulutuksen jälkeen saatat saada peräti 25-26€/h. Lähtöpalkka on alle 20€. Sijaistamista ei ole koskaan palkittu mitenkään ja varallaolosysteemiä ei todellakaan tunneta ts. jotkut raatavat ja toiset eivät.”
Onko sinua sorrettu liikuntakeskuksissa palkan suhteen? Kerro oma tarinasi kommentoimalla alle (onnistuu nimimerkillä, Ryhmaliikunta.fi takaa täyden anonyymiyden). Voit lähettää tarinasi myös sähköpostilla osoitteeseen admin@ryhmaliikunta.fi. Jos hommat eivät jossain liikuntakeskuksessa toimi, niin siitä kannattaa avoimesti puhua, etteivät muut joudu kokemaan samaa kuin sinä! Nostetaan kissa pöydälle!

46 comments
1

You may also like

46 comments

Taija Koivisto helmikuu 9, 2011 - 7:42 pm

Olen pitkään miettinyt ja seurannut mikä tama ala oikein on miehiään ja välillä koittanut vastustella sitä vastaan.Mutta turhaan. Koska eihän se ole inhimillistä joka ikinen ilta iltamyöhään hikoilla rahansa eteen. Kirjaimellisesti. Et ehdi palautua ja kaverit tulevat kateelliseksi kun sikspäkki alkaa näkyä. Puhelin huutaa jatkuvalla syötöllä, menetkö illalla sinne vai kenties aamulla tänne. Viikonloppu suunnitelmat kaatuvat, kun olitkin luvannut ottaa sen yhden Zumba tunnin vielä. Joten, teet työtä josta nautit, jota teet mielelläsi, eikä silloin palkalla ole niin väliä, kunhan kulut peittyvät ja jotain jää käteenkin. Ja jäähän siitä huomattavasti enemmän, jos verrataan vaikka kaupanalan tuntipalkkoihin. Mutta nyt huomaan, että teen väärin. Ala on kehittymässä ja koulutukseen, kehitykseen ja yrityskulttuureihin satsataan todenteolla. Erityisalojenliitto on antanut alalle ensimmäiset palkkasuositukset, joten sekin kertoo alan olevan järjestäytymässä. Ala ei kehity, ennenkuin säännöistä saadaan sovittua ja käytännöt yhteneväisiksi.
Tiedän ohjaajia, joilla ei välttämättä ole liikunnanalan koulutusta, mutta vetävät tunneille ihmisiä. Tiedän ohjaajia joilla koulutusta löytyy kun Vilppulassa kissoja ja silti tunnit eivät vaan vedä. Joten kaiken täytyy liittyä henkilökemiaan. Jospa asiat ovatkin näin tässä yrityskulttuurissa, että henkilökemioilla pelataan. Insinööritoimistoissa pelataan sitten muilla säännöillä? Mutta jotenkin se olisi hyvä saada alan kehityksen kannalta siihen muotoon, että kaikki voivat tasavertaisesti hyvistä tai huonoista henkilökemioista huolimatta tehdä työtä josta nauttivat. Ilman, että siihen kaveruussuhteet vaikuttavat.
Mikä sitten motivoi alalle, kun työajat ovat surkeat, palkka ei kehity. Itse en ole palkka- asiaa sen enempää edes miettinyt, koska oma leipätyö tullut pääosin muualta. Ja jumpan ohjaus on ollut hauskaa extraa, vähänkuin huippu- urheilua, treenaat ja saat rahaa. Mutta nykyään se ei riitä, lähes lääkärin ja psykologin paperit täytyy taskussa olla, että burnoutin kärsineestä ylipainoisesta kuntosaliasiakkaasta selviää kunnialla. Luulen, että pieni murros on tapahtumassa ja koko yhteiskunta muuttuu enemmän ennaltaehkäisevään ja ongelmien syiden selvittämiseen keskittyviin toimenpiteisiin. Näin ei voi enää jatkua. Joten itselläni on vahva usko, että liikunta- ala nousee vielä arvostetuksi alaksi, jossa palkat ja tasa-arvoisuus ovat kohdallaan! Se tapahtuu ehkä yksilö kerrallaan hitaasti, mutta jos jokainen omalla kohdalla tajuaa alkaa tekemään asioiden eteen jotain, ottamaan vastuuta omasta terveydestä, toisten terveydestä, koko yhteiskunnan terveydestä.
Ihmettelen sinänsä, että osa kuntokeskuksista laahaa niin perässä näissä kuvioissa, että luulisi olevan itsestään selvyys jo, että ohjaajien työhyvinvointin panostettaisiin, koska tarkoituksenahan on luoda asiakkaille hyvinvointia ja teeskentelemällä se ei onnistu. Ja takapakkia tällaisista tapauksista aina tulee. Vai eikö näistä asioista tiedetä? Vahvistaako poikkeus säännön? Ala on yhtäkkiä kasvanut ja pian tarvitaankin suuria järjestelmiä ihmisten ohjailuun ja jos tyydytään joskus olleeseen hyvä tyyppi- palkkaus järjestelmään, jossain kohtaan ongelmia varmasti ilmestyy. Alalle lisää ammattitaitoa muisten, että pelkän hyvän jumpan ohjaaminen ei riitä, vaan alalla työskennellään hyvinkin erilaisissa rajapinnoissa, joten asiantuntijuutta eri aloihin tarvitaan ja se on vaativaa, mutta antoisaa työtä. Eikö niin?
Olisiko tunneille bonus systeemi hyvä, tai provisio palkka? Raaka peli Bostonissa.
Makuasioista ei voi kiistellä, mikä on toisille vähän, on toisille paljon.

Ohjusmyös helmikuu 10, 2011 - 11:33 am

Aivan loistavaa Kerttu-Liisa, että kirjoitat asioista omalla nimelläsi!!!
Samaa asiaa pohdiskellut useita vuosia. Todellakin on niin, että henkilökemiat tuntuvat vaikuttavan palkkaan, kuten myös se, osallistutko koulutuksiin ja pikkujouluihin.
On hyvä, että työntantajan puolelta järjestetään koulutuksia, mutta jos ei koe saavansa irti talon omasta koulutuksesta (jossa muut ohjaajat vetävät tunteja ja varsinainen koulutusosuus uupuu), ei myöskään ole ”sitoutunut” ja siinä ehkä myös syy siihen, miksi palkkaasi ei nosteta. Tämä siis ehkä joillakin syy. Toisten kohdalla syy saattaa olla siinä, että olet liian hyvä, liian kaunis tms. Tiedän muutamankin tapauksen jossa ryhämäliikuntavastaava on irtisanonut tyyppejä, selkeästi kateuden takia. Joko ohjaajan ulkonäkö, ammattitaito tai se, että asiakkaat jonottavat hänen tunneilleen, on saanut aikaan erottamisen. Vaikka asiakkaat ovat pyytämällä pyytäneet, kyseisen ohjaajan tunteja lisää ja ohjaaja olisi halunnut, tunteja ei ole tullut.
Huomasin, että olet aikaisemmassa postauksessasi kirjoitellut myös sairastapauksista. Eli jos sairastut, hankit sijaisen vaikka pää kainalossa, riipppumatta siitä, oletko 40 asteen kuumeessa, ääni poissa ja pää tuhannen tuusana., SIJAINEN ON sinun hankittava!!!
Apuja et tähän saa. Tämäkin on TOSIN kiinni henkilökemiasta. Sitten vaaditaan sairaslomalappua ja sehän se on parantava tekijä!! Istut ensin puhelimessa kolmatta tuntia että pääset perille arvauskeskukseen ja sitten päääset ehkä muutaman tunnin päästä odottelemaan lääkärille pääsyä ja johonkin tähän väliin on mahdutettava aika sille sijaisen hankinnalle. Olit siis kunnossa missä hyvänsä.
Tämä mahtaa olla loputon suo tämä keskustelu, mutta heitin kuitenkin kommenttini koska olen kanssasi täysin!!! samaa mieltä Koo.
Ja kuten ed kommentoija kirjoitti. Ei riitä enää se, että ohjaat jumpat ja lähdet kotiin.
Jos olet sosiaalinen ihminen, kuten yleensä ohjaajan pitääkin olla, jäät juttelemaan asiakkaiden kanssa, otat vastaan palautteet, yritän antaa ohjeita tuntien ulkopuolella, totta kai. Päivän selvää, että jos sinulla on tietoa jaat sitä. Mutta!!!! Sen teet omalla ajallasi. Kuuntelet huolet, selkäsäryt, ruokatottumukset ja annat vinkkejä jos johonkin lähtöön. Ja JOS et sitä tee, saattaa asiakas antaa huonoa palautetta, että et ole palvelualtis.
asiakkaat ei useinkaan tiedä sitä, että tätä tehdään tuntipalkalla. usein luullaan, että teet tätä kuukausipalkalla kuten jotkut tietysti tekeekin. Mutta se, että annat aikaasi tuntien jälkeen, sitä ei ainakaan työnantaja arvosta.
Nuoret tytöt jotka lähtevät tähän työhön, on ymmärrettävää että heidän palkkansa on pienempi, mutta miksi samoja tunteja ohjaava ammattitaitoinen ohjaaja monen vuoden kokemuksella, saa saman palkan!!!
jos elantosi on kiinni ohjauksista, niin aika paljon pitää tunteja tehdä jotta saa käteensä edes 1500 euroa. Ja tälläkö sitten joidenkin pitäisi elää???
Tästä asiasta olisi paljon keskusteltavaa ja palautetta annettavana!! Miten siis viemme tätä etenepäin?

Kerttu-Liisa helmikuu 10, 2011 - 1:21 pm

Kiitos kommentista, olen kanssasi aivan samoilla linjoilla. Tarkoitus onkin julkaista seuraavaksi juuri sairasajan palkkaa käsittelevä artikkeli. Kun pidetään tarpeeksi melua, niin kyllä sen ennen pitkää joku huomaa!

Silja helmikuu 10, 2011 - 1:22 pm

Mielestäni selkein tapa olisi jos olisi palkkaluokkia. Tietääkseni Helsingin kaupunki noudattaa tätä sääntöä. Korkein palkkaus olisi yliopistokoulutuksesta, seuraava amk ja sitä seuraava opistotason, sitten olisi sellaiset, kenellä ei ole liikunta-alan peruskoulutusta. Tottakai myös pelkkä kokemuskin nostaisi palkkaluokkaa.
Saan tästä varmasti kritiikkiä ja joku kirjoittaa, että maassa on paljon ohjaajia joilla ei ole mitään peruskoulutusta, mutta ovat silti erinomaisia ohjaajia. Näin voikin olla, mutta joku peruskoulutus on kuitenkin oltava, ja peruskoulutus MAKSAA.
Toivoisin saavani koulutukseni mukaista palkkaa koska joudun maksamaan opintolainaa kolmen ja puolen vuoden opiskelusta pois. Liikuntaa opiskellessa ollaan kaukana sivistyksestä, eli esim jossain kisakalliossa tai vierumäellä opiskellessa ei joka ilta tullakaan kaupunkiin ohjaamaan jumppia (tai tekemään muita töitä) pitkän välimatkan takia, vaan se keskittyy viikonloppuihin.
Palkkaluokkien erot eivät voisi olla montaa euroa, koska siinä tapauksessa joku vastaava voisi ajatella niin lyhytkatseisesti että palkkaisi vain huonoimman palkkatason työntekijöitä… ja näitä löytyy. Tiedän yhden henkilön joka palkkaa paljon aloittelijoita, mutta käyttää kuitenkin isot summat rahaa työntekijöidensä koulutuksiin. Se on mielestäni outoa, koska loppujen lopuksi koulutetun ohjaajan palkkaaminen on huomattavasti halvempaa kuin kustantaa monta Les Mills lisenssiä ja ks-ohjaajan kursseja, tai pt-tutkintoa…

TP helmikuu 16, 2011 - 12:38 am

Muutamia kommentteja ja tarkentavia kysymyksiä tähän.
1) Millä tavalla esimerkiksi yliopistokoulutus näkyy ohjaajan työssä, verrattuna esim. ohjaajaan, joka on käynyt pelkästään Les Mills -peruskursseja? Eli haen tässä nyt sitä, että millä tavalla se koulutus nostaa ohjatun tunnin tasoa?
2) Eikös työnantajan pitäisi maksaa työntekijälle tehdystä työstä, eikä siitä koulutuksesta mitä työntekijä on käynyt? Jos nyt ajatellaan kahta ohjaajaa, jotka ohjaavat Les Mills -tunteja; toisella on taustalla myös esim. yliopisto- tai AMK-tason tutkinto liikunta-alalta. Mikä on se lisäarvo jonka työnantaja tällöin saa ja mistä työnantajan pitäisi maksaa extraa tämän enemmän koulutetun kohdalla?
3) Yliopisto- ja AMK-koulutus on Suomessa ilmaista, joten ihmettelen tuossa yhteydessä kommenttia ”peruskoulutus maksaa”. Vai tarkoititko tässä yhteydessä peruskoulutuksella jotain muuta?
4) 30 euroa on muutenkin aika ruhtinaallinen tuntipalkka, kun ottaa huomioon että Suomessa korkeakoulutetut ihmisetkään eivät juuri parempaa tuntiliksaa saa, hyvä jos tuotakaan. Ja tässä tarkoitan sellaisia ammatteja, joihin oikeasti tarvitaan vuosien koulutus. Ryhmäliikuntaa taas voi ohjata jo viikonlopun kurssinjälkeen, joten jos viikonlopun mittaisella koulutuksella pääsee samoille tuntipalkoille, niin onhan se aika hyvä, vaikka ottaisi huomioon senkin, että koreografian opetteluun kulutetusta ajasta ei makseta.

Jari maaliskuu 12, 2011 - 11:43 am

Kommentoin tuohon 30 euron tuntipalkaan, jonka TP sanoo olevan ruhtinaallinen:
muutama lisähuomio tuntiohjaajien palkkaukseen, tai palkattomuuteen:
Oletteko huomanneet liikuntakeskusten olettavan, että käytätte aikaanne sähköpostien lukemiseen jotta pysytte ajantasalla keskusten tapahtumista, uusista tiedotettavista asioista ja muutoksista.
Työnantaja odottaa (työsopimuksessa / olettaa) että olet asiakkaiden käytettävissä tunnin jälkeen – ilman lisäpalkkaa, ja jos niin ei tee, saa heikompia pisteitä työarvioinnissa.
Tunnin suunnitteluun menee aikaa todella paljon, jos sen tekee huolella.
Ostat itse musiikit, jotta et syyllisty piratismiin.
Kun kaikki nämä ottaa huomioon, niin tuntiohjaajan tuntipalkka tippuu todella pieneksi.
Toivottavasti ammattimaisuus laajenee sekä työnantajan että työntekijöiden ajatusmaailmaan, ja työstä maksetaan siitä kuuluva palkka.

Silja helmikuu 10, 2011 - 1:36 pm

Mun on pakko kommentoida vielä, eli tämä henkilökemia/kateus-juttu… en ole huomannut enkä kuullutkaan mistään moisesta, vaikka olen monessa keskuksessa ja kunnilla ollut, se tuntuu vähän uskomattomalta…
MUTTA SAIRASLOMAtapaukset; on keskuksia missä vastaavat tai jotkut muut työntekijät hoitavat tämän ja hyvä niin. -mutta, valitettavasti on vielä paljon sellaisia paikkoja missä itse mailailet, soittelet ja tekstailet pahimmillaan koko päivän että saat sijaiset tunneillesi. Tapahtuuko vastaavaa MILLÄÄN MUULLA KUIN LIIKUNTA-ALALLA?
Se on niin epäreilua ja väärin, että sairaana oleva työntekijä on itse vastuussa tunneistaan, vaikka sairaslomatodistuksen pitäisi siirtää vastuu keskukselle ja vastaaville.

Yksi muiden joukossa helmikuu 17, 2011 - 10:41 am

SAIRASAJAN SIJAISTEN SOITTELUSTA:
Työsuhteessa työntekijältä ei voida edellyttää sijaisen hankkimista itselleen sairastapauksessa. Tällaista ehtoa ei siis voida kirjata myöskään mihinkään työsopimukseen. Kyse on epävirallisesta käytännöstä, johon tyhmät ja kiltit suostuvat.
Itse en ole tyhmä enkä kiltti enkä ole moiseen suostunut. Eipä ole koskaan sen vuoksi työsuhdetta lopetettu – sellaisissakaan keskuksissa, joissa jotkut muut kiltisti itselleen sijaisia soittelevat. Olen tarkastanut asian Uudenmaan työsuojelupiirin lakimieheltä. Se, että olen työsuhteen alussa ilmoittanut, etten suostu sijaisia soittelemaan, ei ole myöskään ollut esteenä työsopimuksen solmimiseen tai aiheuttanut palkanalennusta tai muutakaan ongelmaa.

äM helmikuu 18, 2011 - 11:59 am

Hyvä TP
– Kyllähän se koulutus maksaa 🙂 oot siellä koulussa kuitenkin sen 3,5v opiskelemassa pienellä opintotuella/otat lainaa ja teet samalla töitä jotta pärjäät, ja joku valmistuu sitten viikonlopun aikana ohjaajaksi..
-korkeamman asteen koulutus näkyy ainakin tietotaidossa sen verran että osaa ohjata kaikentasoisia liikkujia tms. Ei kaikkea kuitenkaan voi oppia muutamassa päivässä.Yllättävän paljon ne asiakkaat tarvii erikoisopastusta nykyään.
– sairaslomajutut on kyllä ihan mahdottomia, mun mielestä sijaisten hoitaminen kuuluisi vastaavalle tms esimiehelle. Kunnan puolella se onkin onneksi näin.
-30e ei ole todellakaan ruhtinaallinen palkka. Ohjata kun ei pysty 8h päivässä tuolla rahalla. Ja jos käyt ohjaamassa sen 2h esim eri paikoissa, menee sulla siihen helposti aikaa suunnitteluineen se 5h..

molemmilta puolilta helmikuu 18, 2011 - 1:02 pm

Tässä kommenttia molemmilta puolilta!
Jumppien palkat maksettiin monissa paikoissa aikoinaan veroja kiertäen käteen ja palkat nousivat, kun sivukuluja ei maksettu (tähän osallistuivat molemmat osapuolet). Kun alaa syynättiin verottajan puolesta enemmän ja bisnes laajeni jäi palkat samoille tasoille, vaikka työnantajapuolen kulut tuplaantuivat.
Tällaisia diilejähän ehdotellaan kuulemma välillä edelleen!!!!! Hävytöntä.
Tämähän sopii meille ohjaajille, koska on tosi hienoa saada yli 20 € tuntipalkkaa, kun monissa muissa tuntitöissä ne ovat aivan eri luokkaa. Olen nimittäin sitä mieltä että tämä on työtä siinä missä mikä muukin, mutta tälle usein tulee tietynlaista glamourarvoa (tiedän huono sana). Nk. glamourarvon takia hommiin alkaa paljon myös niitä, jotka ikävästi sanottuna voisivat tehdä sitä mikä heidän kropalleen on sopivaa. Ja tämä on yksi syy miksi ammattitaitoa jne. pitäisi arvostaa korkeammalla palkalla.
Toki työ on fyysisesti raskasta ja pitää hallita paljon erilaisia asioita. Niin tarvitsee yleensä työssä kuin työssä ollakseen HYVÄ! Kun saamme tällaista upeaa palkkaa, niin mielellään siinä muutaman sanan tunnin jälkeen asiakkaan kanssa vaihtaa. He ainakin vaihtavat, jota ovat sydämestään ihmisten liikuttamiseen sitoutuneet.
Mitä tulee palkkaukseen, olen sitä mieltä että tasapalkkaus ei ole oikeudenmukainen. Kokemuksesta, koulutuksesta ja taidoista pitää saada enemmän. Selkeä linjaus ja avoimuus korotusperusteista pitää silti olla olemassa.
Sairasasioissa avoimmuutta on hankkia sairastodistus, samoin kuin muissakin töissä. Harvemmin enää kuulee että joutuu itse sijaisen hankkimaan, mutta varmasti tätäkin löytyy ja niin se ei saisi olla. Toki jos kyse on vaikkapa murtuneesta ukkovarpaasta, niin soittelu ehkä siinä hyvin onnistuu. Työnanatajan velvollisuus sairastapauksissa on maksaa lakien mukaista sairasajan palkkaa kun sairastodistus on toimitettu. Sikäli tämä on hyvä asia ohjaajalle itselleen. Ja jos työnantaja ei tässä tapauksessa maksa, voi asian viedä eteenpäin.
Kateutta, katkeruutta ja selkäänpuukotuksia löytyy kaikista ammattiryhmistä ja ihmisryhmistä, joten ei ole liikunta-alan oma ongelma. Toisissa paikoissa sitä on enemmän ja toisissa vähemmän, mutta sellaiselle voi kääntää selän ja jättää omaan arvoonsa.
Seuraamalla kuntokeskusbisnestä lähemmin näkee karun totuuden. Pienemmissä paikoissa yrittäjät ovat todella tiukoilla. Vaikka tunnit on täynnä ja ulospäin näyttää kivalta, on talous silti vakavasti ahtaalla ja yrittäjän oma jaksaminen myös. Ketjussa toimitaan aina ketjun tavalla ja parhaiten brändätty ketju pärjää hyvin. Muilla meneekin sitten jo hemmetin paljon huonommin.
Suomen maassa nyt kertakaikkiaan tällä alalla on tosi vaikea menestyä ja syytä löytyy myös turhan kovien henkilöstökustannusten puolelta todella paljon.
Harvassa työssä työntekijän koulutukseen alkumetreillä saatetaan panostaa niin paljon kuin näissä hommissa. Yksikin lesmills koulutus maksaa helposti matkoineen, majoituksineen ja muine kuluineen jopa 1000 € ja mitäs jos tyyppi ei vain sitten olekaan ihan passeli tähän. Meni rahat hukkaan! Ja monen yrittäjän rahat ovat menneet, kun on ajateltu säästää kouluttamalla tyhjästä tuntematta henkilöä lähemmin.
Näin ollen jo koulutetun ja ammattitaitonsa jo osoittanut ohjaaja kalliimmalla tuntipalkalla on yrittäjälle lottovoitto, jolle voi tarvittaessa lisäkoulutustakin antaa.
Kouluttamisen ja muun ylimääräisen työnantajan antaman hyvänhän pitäisi lisätä sitoutumista. Valitettavasti olen kuullut myös paljon näitä tarinoita että kaikki imetään työnantajasta ja sitten vaihdetaan tylysti firmaa, vieden saadut koulutukset pois talosta. Missä on moraali? Sitoutunut työntekijä saakin yleensä työnanatajansa arvostuksen, mutta täytyy yrittäjänkin tehdä töitä saadakseen arvostusta.
Tämä ala vaatii enemmän ammattimaisuutta molemmilta osapuolilta, koska vain siten yrittäjät voivat menestyä ja vain siten palkkataso saadaan pidettyä (jopa nostettua). Ilman yrittäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman yksityisen liikuntasektorin yrityksiä ei ole tällaisia palkkoja.
Itse olen tällä alalla jo 20 vuotta ollut (molemmilla puolilla) ja enpä taida osata muuhun vaihtaa, vaikka mielessä on käynyt.
Rankkaakin välillä on, mutta kuunnellen muiden alojen edustajia, niin kaikilla on. Se että kokee olevansa luotu liikuttamaan auttaa sinänsä jo monenlaisen murheen yli ja samanlaiset kokemukset muidenkin alojen ihmisiä ajaa omassa työssä eteenpäin.
Kuulu liittoon ja ota selvää esimerkiksi työaikalaista, sairasajanpalkkauksista jen. Silloin sinulla on oikeat perusteet vaatia asioita työpaikalla. Sitoudu myös itse noudattamaan lain antamia raameja ja kunnioita työnantajaasi niin yleensä voit saada samaa takaisin. Kouluttaudu myös omalla ajalla ja omalla rahalla, silloin sinulla on argumentteja vaatia lisää palkkaa.
Ja jos kuulut meihin ikiliikuttajiin, pidä huolta itsestäsi jotta jaksaisit paremmin!

admin helmikuu 18, 2011 - 1:55 pm

Harvassa työssä työntekijän koulutukseen alkumetreillä saatetaan panostaa niin paljon kuin näissä hommissa. Yksikin lesmills koulutus maksaa helposti matkoineen, majoituksineen ja muine kuluineen jopa 1000 € ja mitäs jos tyyppi ei vain sitten olekaan ihan passeli tähän. Meni rahat hukkaan! Ja monen yrittäjän rahat ovat menneet, kun on ajateltu säästää kouluttamalla tyhjästä tuntematta henkilöä lähemmin.

1000e on monella alalla oikeesti pieni summa kun puhutaan uuden työntekijän invenstoinneista. Monella alalla vain työntekijää varten hankitut laitteet maksavat monin kerroin. Esim läppäri+puhelin+työpiste+vuokra. Koulutustakin saatetaan järjestää monella tuhannella ja uusi työntekijä vaatii muilta yrityksen työntekijöiltä aikaa. Uusi työntekijä maksaa helposti kymmeniätuhansia euroja yritykselle.
Yrityksien tulisi pohtia miten he voivat pitää kallisarvoiset työntekijät heidän palkkalistoilla. Hyviä lähtökohta liikuntaalalla näyttäisi olevan lainsäädännön seuraaminen. Muilla aloilla on ihan normaalia että työntekijöillä on pieniosuus yrityksessä sen aikaa kun ovat siellä töissä.
Jos yrityksen arvo on työntekijöissä ei yrityksen tulisi syyllistää työntekijää jos se vaihtaa toiseen yritykseen. Itse näen tämän puhtaasti yrityksen huonona johtamisena missä ei olla osattu pitää kiinni yritykseen tehdyistä sijoituksista.

molemmilta puolilta helmikuu 18, 2011 - 6:54 pm

Sijoitus jumppaohjaajaan kuin ohjaajaan on kannattava jos sille saa tuottoa, niin kuin muissakin töissä.
Tässä on matkanvarrella tullut kuultua yhtä sun toistakin syytä salien väleillä selaamiseen ja niillä ei ole ollut mitään tekemistä sen kanssa että työnantajassa olisi ollut jotain vikaa.
Kantapään kautta ainakin itse aikoinaan opin että ohjaaja on tietyn ajan töissä aiemmalla kokemuksellaan ja jos osoittaa kykyjä, sekä sitoutumista niin koulutusta hän tällöin ansaitseekin.
Pointti on enemminkin siinä onko tällä alalla varaa tehdä hukkainvestointeja henkilöiden kohdalla. Ei ole, koska ala ei ole tällä hetkellä palvelun tuottajalle riittävän voitollista.
Jos olisimme alalla jossa tuotot olisivat eri luokkaa, voi kouluttamiseen rahaa käyttääkin koska sitä on. Sehän olisi aivan mahtavaa. Ja ne firmat joilla hyvin menee niin näin varmaan tehdäänkin. Tällä en tarkoita sitä että aina ne hyvin pärjäävät olisivat niitä kaikkein parhaiten työntekijöitä kohtelevia…
Nyt vain toivomaan että ala tästä nousee parhaimpaan kukoistukseensa ja kaikki alamme voida paremmin.
Olen itse tällä hetkellä ohjaajapuolella enemminkin ja ärsyttää perusnegatiivisuus mikä meillä ohjaajilla usein on. Varsinkin kaikkein vihreimmillä ohjaajilla, joilla tuntuu olevan työmoraalissakin parantamista. Anteeksi vaan jos sanoin tämän suoraan.
Positiivinen asenne auttaisi monasti paljon pidemmälle. Itse olen toiminut taannoin niin että jos työntekijöiden oikeuksia poljetaan niin paikka vaihtuu. Eikä ole tarvinnut olla mun oikeudet, vaan esim. kollegan. On paljon parempi vaihtaa kuin valittaa, jos moraalikäsitykset ja lakikäsitykset ei kohtaa. Jos taas on kyse neuvoteltavissa olevista asioista, niin hyvässä hengessä kun pyrkii juttelemaan on sillä pärjännyt.
Edelleen molemmilta puolilta katsottuna tämä on mukavaa hommaa, joten hymyä huuleen ja neuvottelutaktiikat käyttöön, jos tarvetta on!

Jumppis heinäkuu 13, 2011 - 4:06 pm

Myös ryhmäliikuntaohjaaja maksaa tuhansia euroja työnantajalle. Hän saa työvälineekseen äänentoiston, käsipainot, jumppapallot, kuminauhat, pumppitangot, matot jne. Lisenssit maksavat joka kuukausi useita satoja euroja ja jumppasalista maksetaan vuokraa.

Anonyymi helmikuu 18, 2011 - 6:12 pm

Tosi fiksuja ja asiallisia kirjoituksia, oli ilo lukea. Päätin itse olla tästä lähtien paljon tiukempi omista oikeuksistani, mm en enää aio suostua sijaisten soitteluun sairastuessani.
Kirjoitan anonyymisti tämän takia; mm FIX ja ELIXIA olettavat työntekijän soittelen sijaisia ja vaativat sitä (vastaavasta riippuen) jopa todella röyhkeästi.
Kirjoittakaa lisää kokemuksia, millä muilla keskuksilla joudut töihin (eli sijaisia soittelemaan) sairaslomalla?

tangerous helmikuu 18, 2011 - 7:00 pm

Samaa mieltä siitä, että ohjaajien tasot pitää eriyttää toisistaan ja maksaa palkka sen mukaan.
Mutta mutta… toiset ohjaajat, vaikka kuinka on käynyt amk- tai yliopistotason koulutusta, SE ei tee sinusta yksin hyvää ohjaajaa. Ei se, että osaat askelsarjat ja kuinka rankkojan tunteja pystyt pitämään, se ei ole mittari. Eikä myöskään se, että osaat anatomian oppikirjan ulkoa! Nähtiinhän se symbianissa, parhaat ingennörtit tekemässä ohjelmia ja kas…. loppu on historiaa…
Hyvään ohjaukseen mielestäni kuuluu kaikenlaisten asiakkaiden huomiointi. Se, että ei tee tunnista omaa treeniään vaan ohjaa treenin asiakaskunnalle. Tottai kai voi tehdä mukana ja pitääkin, mutta se ei saa olla tarkoitus. Ja näinhän tuntuu moni ns ”huippu” tekevän, omat treenit siinä samalla.
Kaikki eivät vain ole luotuja alalle, vaikka täällä monenlaista persoonia liikkuukin. Ihmisläheisyys, avoimuus ja helpostilähestyttävyys ovat myös ominaisuuksia joita hyvä ohjaaja tarvitsee. Asiakkaita on moneen lähtöön mutta valitettavan usein ohjaajat ovat kuin samasta puusta veistettyjä, ainakin jos puhutaan alalle tulevista perikymppisistä. Persoonaa peliin rohkeasti nuoret.
Palkanmaksu- ja sairasloma-asiat pitäisi saada kuntoon. Mutta ei se koske yksin tuntipalkkalaisia.
Se koskee myös toiminimellä tekeviä ohjaajia. Tosin siinä voit aika hyvin hinnoitella itse itsesi, mutta usein törmää siihen, että oikeasti ryhmäliikuntapäällikkönä tai vastaavana toimiva ei OIKEASTI tiedä mikä pitäisi olla tuntihinta, jotta siitä jäisi edes 10 käteen. Lisätään päälle alvit ja vähennetään vakuutukset, verot ym välittömät kulut. Plus miinusta jos et uskalla vaatia!!! Muista, että se on myös oman osaamisesi arvostusta kun hinnoittelet itsesi!!
Sairaslomasta puhumattakaan…. toiminimellä ohjaava sairastaa kuulemma lievemmin kuin tuntipalkkalainen 😉

Jumppis heinäkuu 13, 2011 - 3:28 pm

HUOM! Toiminimellä toimiva henkilö on yritys. Jos yritys tarjoaa toiselle yritykselle palveluaan tai tuotettaan, yritys on vastuussa, että sopimuksen mukainen työ suoritetaan. Palvelua tarjoava yritys vastaa sairasajan sjaisten hankinnasta eli toiminimellä toimivan ohjaajan on itse hankittava sijaisensa.

Silja helmikuu 19, 2011 - 12:14 am

Meitä on niin monenlaisia persoonia että ei koulutus ole sen persoonan mittari, mutta kyllähän alalle kuin alalle vaaditaan alan koulutus. On aivan eri asia opiskella muutaman päivän kurssi kuin amk:ssa esim fysioterapeutiksi.

Silja helmikuu 19, 2011 - 12:24 am

Äskeisessä kirjoituksessa puhun alalle tulevista. Pidän pitkää työkokemusta yhtä korkeassa asemassa kuin koulutusta. Mielestäni harjoitteluosuus kuuluu kuitenkin opiskeluaikaan, ei työaikaan

Kerttu-Liisa helmikuu 19, 2011 - 10:48 am

Olen tässä Siljan kanssa samoilla linjoilla.

Työnantaja helmikuu 21, 2011 - 5:22 pm

”Mitä tulee palkkaukseen, olen sitä mieltä että tasapalkkaus ei ole oikeudenmukainen. Kokemuksesta, koulutuksesta ja taidoista pitää saada enemmän.”

Näin työnantajan näkökulmasta (ei, en ole itse missään tekemisissä liikunta-alan kanssa paitsi vapaa-ajallani) on hauska lukea palkkakeskusteluja, koska melko usein työntekijöiltä puuttuu perusymmärrys siitä, miksi yritykset ovat olemassa.
Yritykset ovat olemassa sen takia, että ne tekevät rahaa omistajilleen.
Mitä edellä mainittu tarkoittaa ryhmäliikunnan ohjaajalle? Jos ohjaajan tunnit ovat aina täynnä ja tunnin päätyttyä asiakkailla on aina hymy naamallaan, kannattaa työnantajan maksaa kyseiselle ohjaajalle enemmän palkkaa. Ainakin enemmän kuin ohjaajalle, jonka tunneilla ei käy maksavia asiakkaita ja jonka tunneille erehtyneet tulevat sieltä ulos naama mutrussa.

”Kokemuksesta, koulutuksesta ja taidoista pitää saada enemmän.”

Eikä pidä. Työnantajan kannattaa (ei pidä) maksaa niistä enemmän vain ja vain jos kokemus, koulutus ja taidot johtavat siihen, että ohjaajan tunnit ovat suosittuja ja niistä tulee tyytyväisiä asiakkaita ulos. Ja jos samalla tavalla tunnit täyteen vetävää korvaavaa tyyppiä ei ole helposti löydettävissä.
Jos olet kokenut, koulutettu ja taidokas ohjaaja, jonka tunnit ovat tyhjiä ja asiakaspalaute kehnoa, niin suosittelen vaihtamaan alaa. Et ole kamalan hyvä työssäsi.
Kannustan testaamaan seuraavissa palkkaneuvotteluissa seuraavaa argumenttia: ”Tuntini ovat aina täynnä ja asiakkaamme ovat erittäin tyytyväisiä niihin. Eiköhän nosteta tuntipalkkani tasolle XX €/h, niin työmotivaationi pysyy erinomaisena ja sitä kautta tunnit ovat jatkossakin täynnä tyytyväisiä maksavia asiakkaita, joista saatte rahaa.” Ja jos haluat olla mallioppilas, niin kokeile vielä seuraavaa: ”Me voisimme kasvattaa kuntokeskuksemme liikevaihtoa, jos lisäisimme tuntivalikoimaan kettlebelltoplesscombatpilates-tunnin. Tuollainen tunti saisi erityisesti miehet innostumaan ryhmäliikunnasta ja voisitte veloittaa myös heiltä isomman kuukausimaksun kuin vain salimaksun. Tämä menee vieläpä melkein suoraan alarivillenne, koska se ei lisää ollenkaan kiinteitä kustannuksia.”
Jos oma esimiehesi ei ymmärrä argumentointia, niin kehotan juttelemaan asiasta toimitusjohtajalle, koska hän yleensä ymmärtää eurojen päälle. Ei tosin välttämättä liikunta-alalla, jos katsoo kuinka monta vuotta isot kuntoketjut ovat tehneet tappiota Suomessa.

??? helmikuu 22, 2011 - 4:02 pm

Sinäkö työnantaja otat firmaasi työntekijöitä keillä ei ole alan koulutusta? En haluaisi olla firmasi asiakas

Työnantaja helmikuu 23, 2011 - 11:58 am

”Sinäkö työnantaja otat firmaasi työntekijöitä keillä ei ole alan koulutusta?”
Joo, minulla ei ole mitään koulutusta tälle alalle ja kolmella työntekijälläni ei myöskään ole mitään koulutusta tälle alalle. Palkkaan hyviä tyyppejä, koska hyvät ja perusjärkevät henkilöt oppivat nopeasti tämän alan. Töitä oppii tekemään niitä käytännössä tekemällä eikä koulutuksissa istumalla.
”En haluaisi olla firmasi asiakas”
Vaikka sinä et halua olla firmamme asiakas, niin onneksi moni muu yritys on halunnut. Huolimatta meiltä täysin puuttuvasta alan koulutuksesta olemme kasvaneet alallamme Suomen suurimmaksi alle vuodessa.

TP helmikuu 28, 2011 - 12:15 pm

Työnantajan kanssa 100% samaa mieltä. Itse olen myös omalla alallani (ei-ryhmäliikunta) korkeasti koulutettu ja tiedän tasan tarkkaan että sillä koulutuksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten näitä töitä oikeasti tehdään.
Samoin olen käynyt sellaisilla ryhmäliikuntatunneilla, jossa korkeasti koulutettu ohjaaja tietää kyllä asiat, mutta on ohjaajana niin paska, ettei viitsi toista kertaa tunnille mennä.
Ja toisaalta elämäni parhaat ryhmäliikuntatunnit ovat olleet sellaisia, jossa ohjaajalla ei ollut minkäänmuotoista liikunta-alan koulutusta, ainoastaan 3-päiväinen Les Mills -peruskoulutus takana.

Kerttu-Liisa helmikuu 28, 2011 - 12:22 pm

Täysin samaa mieltä, vaikka olenkin tosin hieman puolueellinen.

??? helmikuu 23, 2011 - 8:56 pm

Asiakkailla on perusluottamus siihen, että työntekijät ovat koulutettuja työhönsä. Menen mihin ja minkä tahansa palveluntarjoajan luokse, oletan automaattisesti että minua palvelevalla ihmisellä on alan koulutus. Mikäli minulle selviäisi, ettei näin ole, se laskisi luottamustani ja arvostustani sekä työntekijää että koko firmaa kohtaan.
Suomessa koulutusta arvostetaan ja sitä yleensä myös vaaditaan, alalla kuin alalla.

TP helmikuu 28, 2011 - 12:22 pm

Jos menet Les Mills -tunnille, niin nimenomaan Les Mills -peruskoulutus on se koulutus, joka ohjaajalta vaaditaan, ei mitään muuta, etkä sinä asiakkaana muuta voi odottaakaan.

HUHHUH maaliskuu 2, 2011 - 10:35 am

Nyt järki käteen TP,
Täällä on puhuttu jo persoonan vaikutuksesta mikä on valtava, mutta luuletko että ohjaajan persoonallisuus muuttuisi huonommaksi mikäli hän päättäisi hankkia itselleen asianmukaisen koulutuksen?
Jos kerran olet ollut parhaat tuntisi kouluttamattomien ohjaajien tunneille ja huonoimmat koulutettujen, niin mistä tiedät sen? Kysytkö koulutuksen ennen vai jälkeen tunnin?
Itse henk.koht voin sanoa olleeni paskimmalla tunnillani 06 kun tiesin jo lämmittelyn jälkeen ettei ohjaajalla voi olla minkäänlaista alan koulutusta. Kiinteytys tunti, mikä lukkarin mukaan sopi kaikille, tehtiin alusta loppuun vauhtikestävyyssykkeellä ja ohjaaja huusi n 10 kertaa että ”pitäkää rasvanpolttosyke yllä”. Hän kertoi anatomisia virheitä ja hyppi päkiöillään koko tunnin. Voin pahoin myötähäpeästä ja ohjaajan surkeasta tekniikasta.
Näin hyviä koulutusmahdollisuuksia ei ole aina ollut, ja on paljon ohjaajia jotka ovat oppineet taitonsa oman aikansa konkareilta, kurssittamalla itseään jatkuvasti, lukemalla alan kirjoja, tutustumalla anatomiaan ja fysiologiaan jne. Sekin on koulutusta. TP on nyt ilmeisesti sitä mieltä että ollakseen paras mahdollinen ohjaaja, ei saisi olla minkäänlaista koulutusta. Pystymetsästä LesMills-ohjaajaksi. NIINKÖ??? Itse voin ainakin sanoa liikunta-alan ammattilaisena, että opiskellessani jo pelkkä musiikin rakenne oli minulle niin outo, etten olisi voinut kuvitellakaan oppivani sitä ilman apua. -Enkä kärsimättömänä ihmisenä olisi viitsinytkään. Miten pystymetsästä tullut oppii sen, jos ei ole tanssin tai musiikin taustaa alla? Tanssitaustakin on hyvää pohjakoulutusta, etenkin koreografisille tunneille.
Juttelin eilen kosmetologini kanssa joka omassa kotikunnassaan on liittynyt kuntosaliketjuun ja on palveluihin hurjan pettynyt. ”Nuoret kouluttamattomat pimut” ohjaavat häntä parin päivän kurssin jälkeen ja hän joutuu luultavasti riitauttamaan sopimuksensa päästäkseen keskukselta irti. Hän uskoi liittyessään että ohjaajat olivat koulutettuja vaikka niin ei ollut.
Jos asiakkaalla on joku perusvaiva, tule-vaiva tai ikää on karttunut, hän ei uskalla mennä sellaisen ihmisen ohjattavaksi kellä ei ole peruskoulutusta. Tällaisia ihmisiä on joka keskuksella ja heidät on otettava huomioon. Heille on annettava tunne että he maksavat ammattitaitoisesta ohjauksesta, että he ovat hyvissä käsissä ja ohjaaja tietää, mistä puhuu ja mitä ohjaa.
Tunneilla on myös paljon nuoria joiden tekniikat on saatava kuntoon. Ohjaajalla on siinä vastuuta.

HUHHUH maaliskuu 2, 2011 - 10:37 am

TP, Mikä tekee mielestäsi koulutetusta ohjaajasta paskan? Voitko eritellä?

TP maaliskuu 6, 2011 - 4:20 pm

En missään vaiheessa ole väittänyt, että koulutus tekisi ohjaajasta huonon. Sanoin vain esimerkin, joka osoittaa sen, että sillä koulutuksella ei ole oikeasti merkitystä siihen, minkälainen henkilö on ohjaajana. Ei koulutuksesta koskaan haittaa ole, mutta ei siitä välttämättä mitään hyötyäkään ole ja tämän vuoksi kritisoin sitä väitettä, että enemmän koulutetulle pitäisi työnantajan maksaa isompaa palkkaa.
Viestistäsi paistaa mielenkiintoinen tyyli: ”minä en ymmärtänyt musiikin rakenteesta mitään, joten ei kukaan muukaan voi ymmärtää ilman koulutusta”. Joillekin koulutuksesta voi olla hyötyä ja apua, mutta kaikki eivät sitä tarvitse.
Ja ota nyt huomioon, että minä puhun tässä PELKÄSTÄÄN Les Mills -tunneista, jotka ovat ammattilaisten suunnittelemia ja koreografioimia. Ohjaajalta ei siis vaadita samoja taitoja, mitä vaatii sellainen laji, joka koreografioidaan itse.

tangerous maaliskuu 4, 2011 - 11:00 am

koulutettukin ohjaaja voi olla paska, samoin kuin koluttamaton.
Kyllä tällä alalla on paljon persoonalla merkitystä.
Sen lisäksi että ohjaajalla pitää olla perustaidot, jonkun verran anatomiaa onhyvä hallita. Paitsi ehkä jollain tanssillisella tunnillam jossa tehdään vain askelsarjaa.
Mutta persoona vaikuttaa joka tapauksessa halusit tai et. Sitä ei voi muuttaa, se näkyy läpi. JOs ihminen teeskentelee olevansa mukava ja ystävällinen, se näkyy.
Edelleen on paljon ohjaajia, jotka vain vetävät tuntinsa läpi, kiinnittämättä huomiota siihen, mitä tapahtuu salissa. On paljon paljon tunteja ja saleja, joissa ohjaajat eivät vaivaudu korjaamaan asiakkaiden huonoja asentoja, esim pumpissa. Ja se jos mikä on ammattitaitoa, että menet ja korjaat ja samalla ohjaat muita etenemään liikkeessä. Tarvitaanko siihen ammattikorkeakoulua? Tuskin! Itse juuri otinselvää, että jos lähden opiskelemaan amk-liikunnanohjaajaksi, palkkani ei siitä nouse muutamaa euroa enempää, joten ei kannata.

Kerttu-Liisa maaliskuu 4, 2011 - 11:18 am

On totta, että pumpissa olisi hyvä käydä korjaamassa asiakkaiden tekniikkaa, jos ohjaaja huomaa merkittäviä puutteita. Koska BP-lisenssi kuitenkin estää lavalta poistumisen, täytyy panostaa entistä enemmän verbaaliseen korjaamiseen. Ikävä kyllä usein tilanne on se, että ihmiset, jotka eniten ohjeita näyttäisivät tarvitsevan, eivät niitä kuuntele. Ainahan sitä voi yrittää napata asiakasta hihasta tunnin jälkeen, mutta tämäkin on usein jää, jos asiakas ehtii karata nopeasti salista pois.
Esportilla on saatu todella hyvää palautetta Les Mills tuntien tekniikkaopastuksista. Tekniikkatunnit on toteutettu siten, että tunnilla on kaksi ohjaajaa: toinen vetää tuntia ja toinen kiertelee salissa korjaamassa tekniikkaa. Suosittelen lämpimästi kaikille!

Jumppis heinäkuu 13, 2011 - 4:13 pm

Tangerous ’Sen lisäksi että ohjaajalla pitää olla perustaidot, jonkun verran anatomiaa onhyvä hallita.’
Kyllä ryhmäliikuntaohjaaja on niin vastuullisessa työssä, että hänen on hallittava sekä anatomia että fysiologia unissaankin.

Kerttu-Liisa maaliskuu 7, 2011 - 12:12 pm

Käykäähän lukemassa STT:n juttu ohjaajien oikeuksista (tai niiden puuttumisesta) verkkouutisista!

Jounaz maaliskuu 7, 2011 - 2:51 pm

joku tuolla kapitaalein huusi, että liikunta-ala on ainoa ala, jolla joutuu soittelemaan itse sijaisensa sairastapauksessa. Tämä ei pidä paikkaansa. Samaan tilanteeseen saattavat joutua muutkin ns. keikkatyöläiset, vaikkakaan eivät hekään aina. Hääkuvaaja sairastuu, hyvin luultavasti hän soittaisi kolleegansa tuuraajaksi ennemmin kuin soittaisi vihaiselle kaasolle, karkeana esimerkkinä. Mutta onneksi kuitenkaan tätä ei todellakaan tapahdu joka paikassa. Meidän salillamme muiden esteiden sattuessa hankit sijaisen itse mutta sairastapauksessa ilmoitat salille tilanteen ja sieltä hankitaan sijainen. Ja jos haluaa sairasajan korvauksen, se lekurin todistus on oltava, ihan niin kuin missä tahansa muussakin työssä.

Jarno maaliskuu 7, 2011 - 3:20 pm

En jaksanut lukea koko viestiketjua, mutta totean yrittäjän, kouluttajan ja ryhmäliikunta-ammattilaisen näkökulmasta, ettei ole mitään muuta kestävää tapaa määrittää ohjaajan palkkaa, kuin hänen tekemänsä tulos. Yrittäjän näkökulmasta on aivan se ja sama, mikä ohjaajan koulutus on, jos asiakkaat eivät löydä tai halua hänen tunnilleen. Tulospalkkaus on lukuisten muiden alojen arkea, miksei myös liikunta-alan? Toisen keskustelun aihe on sitten se, miksi ryhmäliikuntatunteja yhä ohjaa moni harrastuksekseen, kakkostyökseen jne. Ammattimaisuus lisääntyy vain vaatimalla sitä kaikilta alalta työskenteleviltä. Palkkaus ja sen ehdot ovat osa tätä kokonaisuutta. Karistakaamme kellaripunttisten viimeisetkin rippeet jumppatossuistamme.

Kerttu-Liisa maaliskuu 7, 2011 - 3:36 pm

Asiallinen kommentti, kiitos Jarno!

Jumppis heinäkuu 13, 2011 - 4:16 pm

Jarnon kanssa samaa mieltä!! Tulospalkkaus ohjaajille ja harrastajat pois ohjaajan paikalta!

Emppu syyskuu 5, 2011 - 12:38 pm

Vanha ketju, mutta osuin vasta nyt lukemaan. Hienoa ensinnäkin, että alan epäkohdat palkkauksen ja sairaspoissaolojen suhteen on vihdoin nostettu tapetille. Osa työnantajista hoitaa nämä varsin mallikkaasti, mutta itsekin olen yhden työnantajan jättänyt soiteltuani vatsataudissa monta tuntia sijaista, saamatta edes korvausta tunnista lääkärintodistuksesta huolimatta. Ohjaaja tekee siis tällöin ilmaiseksi työtä, josta asiakkaat maksavat liikuntakeskukselle.
Jarnon kommentti oli täyttä asiaa, sillä moni ohjaaja on paperilla parempi kuin salissa. Sen verran huomauttaisin kuitenkin, ettei ns. ”kakkostyökseen” ohjaava ohjaaja ole välttämättä lainkaan ”ammattilaista” huonompi, vaan kyse on siitä, missä määrin on valmis panostamaan tuntiensa laatuun, riippumatta siitä, montako tuntia viikossa ohjaa. Kohtuullisen toimeentulon turvaavaa tuntimäärää ei kaikille ohjaajille realistisesti ole edes tarjolla, vaikka tunteja yrittäisi haalia useista eri lajeista ja kuntokeskuksista. Tällöin toinen työ on ohjaajalle välttämätön. Toisaalta oman kokemukseni mukaan osa asiakkaiden suosimista ohjaajista on myös niitä, jotka leipätyönsä ohella ohjaavat pari tuntia viikossa – ammattitaidolla tietenkin. Siksi ohjaajan ammattimaisuutta ei mielestäni pitäisikään arvioida sen perusteella, kuinka paljon tämä ohjaa, vaan kuinka hyvin tämä ohjaa.

Silja maaliskuu 8, 2011 - 8:06 pm

Minä ”huusin kapitaalein”. Tietääkseni ryhmäliikuntaohjaajan työ ei ole ”keikkatyötä” vaan oikeaa työtä mikä tapahtuu kellontarkkuudella säännöllisesti. EN lähtisi vertaamaan tätä työtä yksityisyrittäjän viikonloppukeikkaan.

Silja maaliskuu 9, 2011 - 3:59 pm

(edelliseen)
-tai ”kapitaalein huutamisen” sijaan KYSYIN että tapahtuuko vastaavaa millään muulla kuin liikunta-alalla.

Asiakas maaliskuu 13, 2011 - 10:13 am

Aktiiviasiakkaan näkökulma: mua ei henkilökohtaisesti kiinnosta esim BC:n vetäjän koulutus vaan se, että ohjaaja on innostava, iloinen ja välillä vaikka vähän ”piiskaava”. Kyllä jää tunneille menemättä uudelleen, jos ohjaajan naamasta näkyy ettei vähempää voisi kiinnostaa muu kuin tunnin vetäminen nopeasti pois päiväjärjestyksestä, muutamat jopa ovat korostaneet että ovat esim ammattitanssijoita.
Eikös yrittäjän ole tarkoitus tehdä tulosta? tulostahan saadaan hyvillä työntekijöillä jotka vetävät salit täyteen ja asiakaspalaute on positiivista?
Nyt BC-tunnille hyperaktiivisen ohjaajan piiskattavaksi 😉

hki-kaupunki huhtikuu 1, 2011 - 8:45 pm

Helsingin kaupungille olen uimaopettajan töitä, kursseja sekä ohjaustunteja kuntosalilla,vesijumpassa,circuitissa sekä jumpissa pitänyt 15 e/h palkalla, sijaisen hankin itse, ei mitään etuja,ja työtodistuksen perään sai tehdä useita soittoja senkin jälkeen, niin oli jätetty laittamatta, näitä asioita, oli vaan tuntejen yhteismäärä. Siitä en saanut mitään että pidin näitä tunteja pitkin kaupunkia itäkeskuksesta, jakomäkeen, puistolaan,yrjönkadulle,stadionille,ym. En saanut matkakorvauksia en mitään. Olen pettynyt,satsasin täysillä, palkka ja muut olivat ala-arvoisia nyt sen tiedän… Kiitos 2 vuoden mahdollisuudesta, itse sen kyllä itselleni tein.. Silti nuoria ja innokkaita viilataan linssiin..

linssiin viilausta toukokuu 24, 2011 - 2:04 pm

Ei näytä sille, että vain nuoria viilataan linssiin :
sijaistin yhdellä Suomen suurimmista saliketjuista ja hämmästyin jälleen.
Sunnuntaina tehdystä tunnista sai mahtavat 9 euroa lisää….
Pitää siis aina kysyä, paljonko tunnista maksetaan palkkaa. Jos eivät maksa koko palkkaa, kannattaa kieltäytyä ja tehdä työtä siellä, missä maksetaan ohjaajalle työstä kuuluva palkka!
Onneksi monet salit jo maksavat tunneista oikean lakisääteisen palkan pyhänä tehdyistä töistä!

TP kesäkuu 29, 2011 - 12:02 am

Vanha ketju, mutta pitää vielä kommentoida tuohon sijaistamisasiaan. Jos ohjaaja sairastuu, niin ohjaajan vastuulla on ilmoittaa sairastumisestaan työnantajalle. Työnantajan vastuulla on hommata tunnille sijainen ohjaamaan. Tästä ei ole kahta puhetta.
Jos ohjaaja itse suostuu siihen, että sairastapauksissa hoitaa itse omat tuuraajansa, niin sehän on yhtä tyhmää kuin suostua siivoamaan työnantajan kämppä ilmaiseksi, mikäli työnantaja pyytää.
Poikkeus on tietysti esim. toiminimellä töitä tekevät ohjaajat. Tällöinhän kuntokeskus ostaa palvelun tältä sinun toiminimeltäsi ja silloin ohjaaja ei ole työsuhteessa kuntokeskukseen. Tällöin samat säännöt eivät päde.

Ex-Satsaaja helmikuu 14, 2012 - 1:04 am

Itse olin Satsilla jonkin aikaa PT:nä sekä ryhmäliikuntaohjaajana koten kirjoitan kokemuksia tästä. PT-koulutus maksaa suomessa noin 4000 euroa. Ohjaajat saa lisenssit joko työpaikan ilmaisilla koulutuksilla tai pulittavat itse muutaman satasen lisenssistä. PT:n palkkaus on Satsissa olematon koska työhön kuuluu niin paljon ilmaista pakotettua työtä ettei työ yksinkertaisesti kannata. Osa Satsin työntekijöistä (ns. Vanhat työntekijät) saavat hommasta 1000 euron pohjapalkan jolla sitten saa tehdä palkallisesti raportointia, myyntiä ja konsultaatiota. Meitä ns. Uusia PT-työn tekijöitä yritettiin laittaa tekemään samaa hommaa ilman pohjapalkkaa. Ehdin tekemään PT:tä jonkun verran kunnes tajusin että homma ei lyö leivillee vaikka tekisin mitä. Sats veloittaa asiakkailta 64 euroa/tunti ja itse sain palkkaa 22 euroa/tunti. Jokainen tunti sisälsi vähintään 1/2 tuntia suunnittelua sekä jälkeenpäin raportoinnit työaikaseurantaan, puhelinsoitot yms. Sain paremman tarjouksen pinemmästä keskuksesta jossa tienaan nyt 38 euroa/tunti, eli meillä tehdään PT:tä palveluna, ei muiden kulujen peittona. Ei tarvinnut miettiä kahta kertaa työpaikanvaihdosta. Ryhmäliikunyatuntien tuurauksista saamme 50 euroa/tunti. Sijaiset löytyy helposti eikä tunnit ole ns. Peruutusuhan alla koskaan, koska tiukassa tiöanteessa ajattelemme palvelun säilyttämistä. Lisäksi meilläon työpaikkalääkäri, satsissa olisin saanut siihen oikeuden vasta 12 kk:n työskentelyn jälkeen, eivät ymmärtäneet siellä että ne kulut voi vähentää…

Tietämätön helmikuu 25, 2014 - 9:30 pm

Itse työskentelin Oulussa liikuntakeskus Teknopalatsissa, jossa tosiaan sunnuntailta maksettiin VAIN 7e mikä on aivan orjatyövoiman summa…. Paikan pomo on kuitenkin hyvin tempperamenttinen ja tulistuu syystäkin niin en sitten uskaltanut asiasta tehdä haloota, sillä olin tuolloin opiskelija eikä minulla ollut muuta työtä koulunlisäksi. Olisin muuten takuuvarmasti saanut kenkää eli minulle ei vain oltaisi enää tarjottu tunteja seuraavalta jumppakaudelta vaikka uusiatyöntekijöitä palkattiin kokoajan…. Noh onneksi olen päässyt pois tuosta loukusta…. Toivottavasti edes joskus lähitulevaisuudessa olisi tälle jumppa-alallekin tulossa tarkemmat yleiset työehdot….

Leave a Comment