Home Uutiset Naiset liikkuvat enemmän – ovat huonommassa kunnossa

Naiset liikkuvat enemmän – ovat huonommassa kunnossa

by Yllapito

Kaikkien tutkimusten mukaan naiset liikkuvat keskimäärin enemmän, syövät terveellisemmin ja ovat hoikempia kuin miehet. Tästä huolimatta keski-iän jälkeen naisten kunto on miehiä heikompi.
Naisten ja miesten välistä kuntodilemmaa selittää useampi tekijä. Yksi niistä on synnynnäiset sukupuolierot: miesten sydän, keuhkot ja lihasmassa ovat suurempia kuin naisilla ja ne antavat voimaa. Toinen isompi selittäjä on naisten ja miesten erilainen hormonitoiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Sari Stenholm kertoo.
– Miehillähän lihasvoimaa ylläpitävät mieshormonit, mutta vaihdevuosien aikaan, kun tapahtuu hormonaalisia muutoksia, naisilla lihasvoima lähtee aikaisemmin laskuun kuin miehillä. Lihasvoima alkaa heiketä jo 30 vuoden paikkeilla, mutta voimakkaammin sitten 60-vuotiaana, Stenholm selvittää.
On havaittu, että vaikka naiset liikkuvat enemmän, heidän tapansa liikkua on erilainen kuin miehillä. Naisille tyypillistä on kävelylenkkeily ja työmatkaliikunta. Miehet harrastavat puolestaan enemmän urheilullisempaa liikuntaa. Naisille olisikin tärkeää lihasvoiman vahvistaminen.
Lue mielenkiintoinen artikkeli kokonaisuudessaan Yle:n sivuilta.
naiset liikkuvat paljon
 

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment