Home Uutiset Helsingin Sanomat: "Kuntosaleilla villit työehdot – Kukaan ei uskalla valittaa"

Helsingin Sanomat: "Kuntosaleilla villit työehdot – Kukaan ei uskalla valittaa"

by Yllapito

Helsingin Sanomat julkaisi tänään jutun kuntosalien käytännöistä liityen ohjaajien työehtoihin ja käytännön ongelmiin. Suurimpina epäkohtina alalla tuntuu olevan edelleen mm. sunnuntaikorvausten maksaminen, sairaslomakäytännöt ja palkkauksen perustuminen kävijämääriin.
kuntosalien työehdot
Esimerkiksi Elixia -ketjulla sunnuntain tuplapalkka -käytäntöä on ”vesitetty” jakamalla palkka tunnista suunnitteluun ja tunnin pitoon. Ohjaaja saa normaalin vajaan 30€ palkasta sunnuntailisää ainoastaan tunnin pito-osasta, eli n. 10€ osalta.
Sairaslomille monilla saleilla ohjaajat joutuvat hankkimaan omat sijaisensa, joissain saleilla ohjaajien palkat ”provisiojärjestelmien” takia voivat jäädä alle kymmeneen euroon tunnilta.
Helsingin Sanomien koko jutun voit lukea täältä: Kuntosaleilla villit työehdot – Kukaan ei uskalla valittaa
Ryhmaliikunta.fi kirjoitti näistä asioista vuonna 2011, jolloin epäkohtia tuotiin myös esiin: Ohjaajan palkan perusteet ja Sairasajan palkka – ohjaajan perusoikeus?
Kyselimme näitä asioista nyt myös muutamilta ohjaajakolleegoiltamme, joilla on pitkä kokemus alasta. Tässä muutamia kommentteja:
”Sopimusehtoja on muutettu kesken kauden muutaman viikon varoitusajalla, jos ehdot eivät ole miellyttäneet on saanut vaihtaa työpaikkaa.”
”Kun ilmoitat sairaslomastasi sinusta tehdään hirveä syyllinen ja sinulta vaaditaan itse sijaisen hankkimista, vaikka vastuu olisi salilla. Sairaslomaltakin on sitten soitettu valittaen kotiin ja yritetty saada pitämään tunteja.”
”Sunnuntailta ei saa mitään lisiä, välillä kun ihmisiä on vähän tunneilla ollaankin maksettu pienempi palkka.”
”Eli siis Elixian vastaavien mielestä ohjaaja suunnittelee jokaista yksittäistä sunnuntaituntiaan kahden tunnin ajan joka viikko arkisin? Tietäähän jokainen ohjaaja tämän, ettei se ole näin.”
Mitä mieltä te olette näistä asioista ja mitä kokemuksia teillä on?

1 comment
0

You may also like

1 comment

Tietämätön helmikuu 25, 2014 - 9:38 pm

Itse ohjasin aikoinani Oulussa liikuntakeskus Teknopalatsissa, ja siellä tosiaan maksettiin sunnuntailta vaivaiset 7€ joka oli juurikin tuo ”toteutusosa”….. Koska opiskelin tuolloin ja olin kipeästi rahan tarpeessa, minun oli vain tyydyttävä kohtalooni sillä liitosta minulle sanottiin ettei asialle voi mitään tehdä ja paikan pomon kanssa ei voinut asiallisesti asiasta edes keskustella (ERITTÄIN vaikea tapaus kyseessä…). Pelkona oli, että jos olisin kovasti alkanut vänkäämään pomolleni vastaan, niin minua ei varmasti oltaisi enää nähty seuraavana jumppakautena… Onneksi pääsin parempaan paikkaan töihin, jossa panostustani tosiaan arvostetaan eikä tarvitse sietää tällaista epäoikeudenmukaisuutta 🙂

Leave a Comment