Home Liikunta ja lajit Urheiluvaatteiden huolto

Urheiluvaatteiden huolto

by Ira Ikkala
Urheiluvaatteiden huolto

Miten huoltaa treenivaatteita? Kuinka usein kannattaa pestä? Ja millä pesuaineilla? Miten päästä eroon pinttyneestä hajusta? Voiko treenivaatteiden käyttöikää pidentää oikealla huollolla?

 

Pesu ja huolto

Urheiluvaatteiden säännöllinen ja oikeanlainen pesu on tärkeää. Suoraan iholla olevat, hikiliikunnassa käytettävät treenivaatteet ovat usein synteettistä materiaalia, joihin haju pinttyy erityisen helposti. Pese siis tekniset urheiluvaatteet heti joka käytön jälkeen. Kun lika pääsee tukkimaan vaatteiden huokoset, ne eivät enää siirrä hikeä pois iholta eivätkä pidä ihoa kuivana.

Toki jatkuvat pesut kuluttavat urheiluvaatteita, mutta vaakakupissa painaa myös se, etteivät hiki ja lika pääse pinttymään vaatteeseen ja että vaate säilyttää teknisen toimivuutensa. Hikiset treenivaatteet kannattaa pestä erikseen muista vaatteista etteivät tuoksut ja bakteerit tartu koko koneelliseen. Tarvittaessa vaatteita voi myös hieman huuhdella, jos ei ehdi heti pesemään tai ainakin kuivata ja tuulettaa ennen pesua.

Pesun jälkeen vaatteet kannattaa ripustaa heti kuivumaan kuivaustelineelle tai kuivaushuoneeseen. Kuivausrummun käyttöä ei suositella varsinkaan teknisille vaatteille, koska se kuluttaa vaatteita.

Pese tai vähintään kuivaa ja tuuleta käytetyt treenivaatteet heti treenin jälkeen.

Lue aina pesuohje

Pese tekniset urheiluvaatteet pesuohjelapusta löytyvän lämpötilasuosituksen mukaisesti, jotta vaatteen ominaisuudet säilyvät ja tuotteen käyttöikä pitenee. Usein suositeltu 30 asteen pesulämpötila ei aina irrota ihon rasvaa ja saa vaatteen pinttymään. Voit kokeilla omalla riskillä korkeampaa, 60 tai jopa 90 asteen pesulämpötilaa varsinkin, jos vaate pitäisi muuten heittää jo pois. Treenivaatteisiin joustavuutta antava elastaani ei kuitenkaan pidä siitä, että vaatetta pestään jatkuvasti suositusta lämpimämmässä, vaan menettää napakkuutensa.

 

Millaista pesuainetta kannattaa käyttää?

Tekniset vaatteet tulee pestä nestemäisellä pesuaineella, joka ei sisällä valkaisuaineita. Pesuaineen annostelussa kannattaa olla tarkkana, koska liika pesuaine voi kerääntyä kuituihin ja liian vähäisessä pesuaineenannostelussa lika tarttuu takaisin kuituun. Huuhteluainetta ei kannata käyttää teknisiin urheiluvaatemateriaaleihin, koska se tukkii tekstiilien hengittävyyden ja haurastuttaa elastaanin.

Kaupasta löytyy nykyään erityisesti urheiluvaatteiden pesuun tarkoitettuja pesuaineita ja monissa pesukoneissa on oma ohjelmansa juuri urheiluvaatteille. Näitä kannattaa suosia, jotta treenivaatteiden värit ja materiaalit pysyvät parempina. Saatavilla on myös ympäristöystävällistä pyykkietikkaa. Pyykkietikka on luonnollinen raikastaja pyykinpesuun ja se myös poistaa tehokkaasti urheiluvaatteisiin usein pinttyvää tunkkaista hajua.

Jatkuva hikitreeni tukkii vaatteiden kuituja ja aiheuttaa tunkkaista hajua.

Hajuhaitta, pääseekö siitä eroon?

Tekniset kankaat on usein tehty polyesterista, joka muodostaa yhdessä ­hien kanssa ­pahanhajuisen cocktailin. Myös ihon yksilöllinen ph-arvo vaikuttaa kuinka vahvasti treenivaatteet haisevat.

Jos hajuongelma on jo syntynyt, etikkahuuhtelu ennen pesua vähentää hajua. Sekoita 5–10 litraa haaleaa vettä ja 0,5–1 desilitraa etikkaa, huljauta vaatteet vedessä ja pese sen jälkeen normaalisti pesukoneessa. Voit myös liottaa vaatteita puolisen tuntia tai jopa yön yli viileässä etikkavedessä ja veteen voi lisätä myös hieman leivontasoodaa. Huomaa, että polyakrylaatti ei kestä etikkakäsittelyä.

 

Onko treenivaatteen laadulla merkitystä?

Kyllä on! Laadukas treenivaate pitää muotonsa, ominaisuutensa ja värinsä kovasta käytöstä ja monista pesuista huolimatta. Toki tämä edellyttää, että vaatteita huolletaan oikein. Jos kuitenkin se oma lempparitoppi tai trikoot ovat tulleet tiensä päähän, hyvästä huollosta huolimatta, on sinulla hyvä syy shoppailla vaikka nyt kevään uutuuksia hyvällä omallatunnolla 😊

Onko Sinulla jotain omia ja hyväksi todettuja pesu- tai huoltovinkkejä? Jaa ne tänne meille 🙂

0 comment
6

You may also like