Home Liikunta ja lajit Ohjaajatyypit

Ohjaajatyypit

by Kerttu-Liisa
Ohjaajatyypit

Kuten jumppaajatkin voidaan karrikoiden jakaa eri ”tyyppeihin”, voidaan sama tehdä myös ohjaajille. Löydätkö näistä tyypeistä itsesi tai oman suosikkiohjaajasi?

1. Hihkuja

Tämän tyypin tunnistaa siitä, että vähän joka väliin ilmaantuu jeejee-tyyppisiä huudahduksia. Jenkeistä opittu ohjausmalli, jossa kaiken pitää olla supersiistiä ja huippukivaa. Huudahtelujen lisäksi tähän kuuluu olennaisesti tunnin alusta loppuun kestävä pepsodent-hymy. Huudahtelijat ovat usein myös viimeisen päälle laitettuja myös tullessaan ohjaamaan eli hiukset on suittu lakalla ja meikki on kohdillaan. Vaatteet niin ikään ovat toki myös viimeistä huutoa.
Hihkujan tunneilla voi parhaimmillaan päästä itsekin jeejee-fiilikseen, jos uskaltaa heittäytyä mukaan. Toisaalta jos tämä ohjaustyyli on opeteltua, voi ohjaajasta tulla muovinen ja pinnallinen vaikutelma. Behind the scenes on todettava, että hihkujat eivät yleensä pukkarissa ole ihan yhtä aurinkoisia kuin lavalla.
Tyypilliset tunnit: BODYATTACK, BODYSTEP, SH’BAM

2. Komentaja

Armeijasta tuttu ohjausmalli. Tuntia ei todellakaan vedetä läpi ”ilon kautta” vaan otsa kurtussa huutaen. Jos tykkäät treenata kovaa ja tarvitset jonkun käskemään, niin tällaisen ohjaajan tunnit ovat sinua varten. Komentaja vetoaa yleensä myös miehiin – ainakin niihin, jotka edes jossain määrin pitivät armeijasta (tai muuten vaan tykkäävät komentelusta).
Komentajan tunnille kannattaa mennä myös, jos on selkeä tavoite kuten laihtuminen. No pain no gain, kyllähän sen jokainen tietää. Vähän samanlaista meininkiä kuin Suurimmassa Pudottajassa. Komentajan tunnilla myös ryhmäpaine on niin suuri, ettei muiden rehkiessä otsasuonet pullistellen oikein itsekään kehtaa löysäillä. Tunnilla tehdään TÖITÄ, sen jälkeen voi sitten hymyillä 🙂
Tyypilliset tunnit: BODYCOMBAT, BODYPUMP, kovat tunnit ylipäätään

3. Toteaja

Hajuton ja mauton ohjaaja. Ei laita persoonaansa peliin vaan lähinnä toteaa, mitä seuraavaksi tehdään. Monet ohjaajat ovat ainakin ohjaajauransa alussa tällaisia, koska paukkuja ei kertakaikkiaan riitä kannustukseen vaan kaikki huomio pitää keskittää koreografiaan. Toteaja ei tee mitään väärin, muttei toisaalta myöskään anna mitään ekstraa itsestään.
Tätä ohjaajaa ei suorastaan voi suositella kenellekään, mutta tunti toimii, jos saa fiilikset jostain muusta kuin itse ohjaajasta. Tällaiset ohjaajat menevät ”ihan ok” -kategoriaan, mutta tuskin kenenkään suosikkiohjaaja kuuluu tähän ryhmään.
Tyypilliset tunnit: ikävä kyllä toteajiin voi törmätä millä tunnilla tahansa

4. Juontaja

Puhuu paljon ja koko ajan, ikään kuin juontaa tunnin. Osa jutuista liittyy asiaan, mutta suurin osa ei. Musiikki jää taustalle, koska juontaja rakastaa omaa ääntään enemmän kuin mitään muuta. Juontajan tunnilla jumppaaminen saattaa olla hieman sekavaa, koska ydinpointti hukkuu usein kaiken muun läpän alle.
Yleensä juontajat ovat hyvin valloittavia persoonia, joten fiilis tunnilla on hyvä. Toisaalta tämä tyyppi myös jakaa asiakkaita jyrkästi kahteen leiriin: vihaajiin ja rakastajiin. Kannattaa siis käydä testaamassa – kyllä sen aika nopeasti huomaa, kumpaan joukkoon itse kuuluu.
Tyypilliset tunnit: BODYATTACK, BODYCOMBAT, BODYPUMP, BODYSTEP, SH’BAM

5. Tykittäjä

Tämän ohjaajatyypin viehätys perustuu siihen, että ohjaaja tekee itse liikkeet 110-prosenttisesti ja motivoi omalla esimerkillään asiakkaita antamaan itsestään enemmän. Miinuspuoli on, että jos mopo karkaa käsistä, ohjaaja voi tehdä enemmän omaa treeniään kuin keskittyä ohjaamiseen. Tykittäjä sopii hyvin ohjaamaan raskaita tunteja ja toimii asiakkaille esikuvana.
Tykittäjän haaste on löytää eri tasoja itsestään ja omasta ohjaamisestaan. Esim. intervallitunnilla kuten BODYATTACK ei ole järkevää vetää koko ajan täysillä eikä se ole tunnin tarkoituskaan. Jos tykittäjä osaa välillä hieman höllätä kaasua, hän on parhaimmillaan loistava roolimalli.
Tyypilliset tunnit: BODYATTACK, BODYCOMBAT, BODYSTEP, BODYPUMP, spinning eli ylipäätänsä kaikki tunnit, joilla voi vetää kovaa

6. Silent Warrior

Sukua Toteajalle, mutta puhuu vieläkin vähemmän, jos mahdollista. Tämän tyypin ohjaajiin ei yleensä törmää kovin koreografisilla tunneilla, koska niitä vetäessä joutuisi puhumaan liikaa. Tyypillinen tunti Silent Warriorille on esim. spinning. Ohjaaja laittaa musiikin päälle, kertoo biisin alussa polkuasennon (seisten tai istuen) ja sitten koko biisi mennään jokseenkin samalla koreografialla. Ohjaaja ei ole interaktiossa asiakkaiden kanssa tai korjaa tekniikkaa.
Tyypilliset tunnit: BODYPUMP, spinning

Oletko törmännyt näihin ohjaajatyyppeihin jumpassa vai edustatko peräti itse jotain alalajia? Kommentoi alle ja jaa kokemuksesi!

0 comment
4

You may also like

Leave a Comment