Home Liikunta ja lajit Musiikki ryhmäliikunnassa

Musiikki ryhmäliikunnassa

by Ira Ikkala
Musiikki ryhmäliikunnassa

Kaikki joskus ryhmäliikunnassa käyneet, tietävät, että musiikilla on iso rooli tunnilla. Se voi olla jopa niin ratkaiseva, että musiikin perusteella valitaan, kenen tunnilla käydään ja kenen tunnilla ei. Musiikkilla voi luoda tietynlaisen tunnelman tunnille, musiikilla voi tukea tunnin teemaa, oli kyseessä sitten rankka lihaskuntotunti tai vaikka ikäihmisille suunnattu harjoitus, spinning, aerobic-tyyppinen jumppa, kehonhuoltotunti jne.

 

Genret, alkuperäiskappaleet ja pötkömusiikki

Musiikin eri genreillä eli tyylilajeilla voidaan rakentaa myös ihan oma teematunti, kuten vaikka ”Best of the oldies”, ”Rock”, ”Parhaat radiohitit”, ”Instrumentaalinen musa”, ”Suomipop”, ”Latin hits” ym. Ohjaalta tämä toki vaatii paljon ajankäyttöä ja työtä, jotta löytää tarpeeksi monta teeman aiheista originaalibiisiä. Tuntilajista riippuen myös oikeanlaisten tempojen löytäminen voi viedä aikaa, jos käytetään ihan originaalibiisejä. Esim. koreografisilla tunneilla oikeanlainen tempo on ihan ehdoton ja melko rajoitettu. Saatavilla on myös ns.miksattuja versioita originaalibiiseistä. Näiden käyttö toki helpottaa tunnin rakentamista eikä tarvitse ”opetella ulkoa” sitä alkuperäistä biisiä, joka ei usein ole ns. tasajakoinen. Saatavilla on myös ohjelmia, kuten esim. MixMeister, joilla voi miksata originaaleja biisejä tiettyyn tempoon ja tehdä ns. pötkömusiikkia(kappaleet linkittyvät saumattomasti toisiinsa) omista biiseistä.

Myös pötkömusaa löytyy teemoitettuna.

Tunnin voi myös suunnitella ja rakentaa valmiiseen pötkömusaan. Pötkömusaa voi ostaa CD levyinä, joita nykyään on vähemmän saatavilla, tai digitaalisessa muodossa netistä. Tässä tapauksessa biisit ovat mitä ovat, eikä ohjaaja voi valita ”mieleisiään” biisejä. Nämä valmiit pötkömusat toimivat varmasti parhaiten koregrafisilla tunneilla, missä musiikki on kuitenkin enemmän sivuroolissa ja mennään tempo edellä.

 

Millä perusteella biisit valitaan?

Miten ja millä perusteella ohjaaja sitten valitsee musiikin tunnille? Oman maun mukaisesti? Vai sekoittaako satunnaisesti eri tyylejä? Tapoja on varmasti yhtä paljon kuin on ohjaajiakin. On ohjaajia, jotka suosivat pääosin vain tietynlaista genreä, kuten vaikka latino- tai tekno pop -tyyppisiä biisejä. On ohjaajia jotka sekoittavat eri musikkilajeja keskenään riippumatta omista mieltymyksistä. Joskus ehkäpä ohjaajan ikä voi vaikuttaa tunneilla soitettavaan musiikkiin, soivatko tunnilla vaikka viimeisimmät radion poppihitit vai oldies-musiikki vuodelta 1980.

Entä miten paljon voi soittaa eri teemojen musiikkia? Vaikka näin joulun alla, mikä on ”sopiva” määrä jouluaiheisia biisejä? Vai soittaako niitä ollenkaan? Tulevatko asiakkaat ehkä tunneille juuri siksi etteivät jaksa kuunnella joulumusiikkia, joka soi jatkuvasti radiokanavilla ja jokaikisessä kaupassa?

Entä originaalibiisejä valitessa, tuleeko miettiä valittujen biisien sanoituksia? Missä menee raja? Onko ”liian härskejä” biisejä, joita ei kannata valita? Valitseeko ohjaaja tunnilleen vain omia lempibiisejään? Vai ottaako myös biisejä, joita muuten ei ikinä kuuntelisi? Entä onko ehdottomia nono-biisejä, joita ei kerta kaikkiaan kannata soittaa ollenkaan?

Asiakaskunta ja tuntilaji vaikuttaa

Musiikkia valitessa ja tunteja sunnitellessa on hyvä ottaa huomioon asiakaskunta eli ketkä tunnilla vakituisesti käyvät ja minkälaisille / -tasoisille asiakkaille tunti on suunnattu. On selvää, ettei vaikka ikäihmisille suunnatulla tunnilla kannata soittaa vain raskasta rock-musiikkia tai jos asiakaskunta koostuu pääasiassa noin 20-vuotiaista, ei ehkä kannata soittaa vain oldies-hittejä. Tuntikuvauksista voi suunnilleen päätellä, millaista asiakaskuntaa tunneilla käy.  ”Turvallinen” tapa on varmasti sekoittaa sopivasti eri musiikkityylejä ”jokaiselle jotakin” -ajatuksella, jos ei tarkemmin asiakaskunnasta tiedä.

Tunnin tyyppi (kova/helppo/rauhallinen) pitää myös huomioida musiikin valinnassa. Koville tunneille, kuten esim. spinning, sopivat reipastahtiset kappaleet, joissa on selkeä tempo. Kertosäe ja/tai biitti iskee päälle ja ”puskee” yrittämään enemmän ja kovemmin. Rauhallisilla kehonhuoltotunneilla instrumentaalimusiikki toimii loistavasti. Asiakas vapautuu rentoutumaan paremmin, kun ei tarvitse keskittyä sanoituksiin.

Jokaisen ohjaajan oma persoona vaikuttaa varmasti siihen, miten ja minkälaisia biisejä tunneilleen valitsee ja rakentaako tuntinsa originaalibiiseistä, miksatuista versioista, valmiista pötkömusasta vai näistä kaikista. Millaista on sitten hyvä jumppamusiikki, on makuasia. Tärkeintä on, että valittu musiikki sopii tunnin teemaan ja tukee juuri sen tunnin treeniä.

0 comment
6

You may also like

Leave a Comment