Home Lajit Strategiaa vaativat urheilulajit

Strategiaa vaativat urheilulajit

by admin
Strategiaa vaativat urheilulajit

Monet urheilulajit vaativat hyvää strategiaa, jotta pelaaminen onnistuu. Useat joukkueurheilulajit ovat eritoten tällaisia. Mutta mitä strategialla oikeastaan edes tarkoitetaan? Usein se saatetaan sekoittaa päämäärään tai tavoitteeseen, mutta sitä se ei ole. Strategia on ennemminkin se matka, jonka avulla näihin päämääriin ja tavoitteisiin päästään. Se on ajatuksen ja suunnittelun tuomista käytännön tasolle.

Jos haluaa kehittää strategista ajattelukykyään, on siihen olemassa monia eri keinoja ja tapoja. Miltei mitä tahansa asiaa voi lähestyä strategisesta näkökulmasta ja netistä löytyykin useita eri tyyppisiä strategioita eri tarpeita varten; markkinointistrategia, Live-vedonlyönti strategia ja valmennusstrategia ovat vain muutamia hyviä esimerkkejä. Tässä artikkelissa keskitymme hieman enemmän eri urheilulajeihin liittyviin strategioihin ja näihin kyseisiin urheilulajeihin yleisesti. Urheilussa strategia siis tarkoittaa sitä, että kuinka paljon suunnittelua on vaadittu ja tehty ennen itse urheilusuoritusta.


Maailman strategisin joukkueurheilulaji

Strategian tärkeys tulee esille etenkin joukkueurheilussa, sillä kun pelaajia on useampia, vaatii se paljon suunnittelua, jotta peli sujuu toimivasti jokaisen pelaajan osalta. Vaikkei sen mittaaminen helppoa olekaan, sanotaan amerikkalaisen jalkapallon olevan yksi eniten strategiaa vaativia lajeja – jokainen peli on tarkkaan suunniteltu useaan kertaan. Pelisuunnitelmat ovat lisäksi erilaiset riippuen hyökkääkö vai puolustaako joukkue. Esimerkiksi hyökkäävää pelistrategiaa suunniteltaessa kiinnitetään usein huomiota niin syöttämiseen kuin nopeuteenkin. Jokaisella joukkueella on kuitenkin oma pelityylinsä ja strategiansa riippuen siitä, miten he tykkäävät pelata. Strategia voi määräytyä pelaajien taitotason mukaan tai sopivat pelaajat valitaan tiettyyn strategiaan.

Amerikkalainen jalkapallo vaatii pitkälle mietittyä strategiaa.

Pallopelit tunnetaan strategiaa vaativina

Koko maailman suosiossa oleva jalkapallo on myös paljon strategiaa vaativa peli. Siinä strategian suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös paljon tiettyjen vastapelaajien päihittämiseen – esimerkiksi Messin ja Ronaldon kaltaisia huippupelaajia vastaan kehitetään erilaisia strategisia suunnitelmia. Heidän pelitapojaan opiskellaan sekä opitaan tuntemaan ja niitä vastaan kehitetään erilaisia strategisia suunnitelmia. Jalkapallo on kuitenkin hyvin dynaaminen laji, joten pelaajan täytyy olla todella hyvä, jotta heitä vastaan kehitettäisiin tällaisia suunnitelmia. Strategia muovaillaan yleensä kaksi ajatusta mielen päällä: opposition vahvuudet ja heikkoudet sekä oman joukkueen vahvuudet.
Pesäpallo, tuo Suomen oma kansallisurheilulaji, on myös hyvin paljon strategiaa vaativa laji. Strategia voi vaihtua pelistä toiseen riippuen lukkarista ja vastaan pelaavasta joukkueesta – unohtamatta myöskään eri pelitilanteita, jotka voivat vaikuttaa strategiaan huomattavastikin. Strategiat vaihtelevat myös lukkarin ja lyöjän vahvuuksien ja heikkouksien mukaan.

Entä kamppailu- ja itsepuolustuslajit?

Kamppailu- ja itsepuolustuslajit vaativat myös strategiaa – brasilialainen jujutsu on siitä hyvä esimerkki. Kyseisessä lajissa kestää noin 8-10 vuotta, ennen kuin mustan vyön saa treenattua itselleen ja sen jälkeen alkaakin uusi treenaaminen kaikkien muiden kauan treenanneiden kesken.
Brasilialainen jujutsu eli BJJ vaatii ajattelua enemmän kuin moni muu laji ja se vaatii sitä todella nopeaa. Vastustajasi suunnittelee seuraavaa liikettään yhtä aikaa kun sinä suunnittelet omaasi ja aina tulisi yrittää olla nopeampi kuin vastustajasi. Jokainen liike on laskelmoitu, jokaisella päätöksellä on seurauksensa ja jokaisella toiminnolla on reaktionsa. Kaiken lisäksi sinulla on käytössäsi yli 500 eri liikettä joista valita. Jotkut ihmiset ovat lajia kutsuneet jopa ihmisshakiksi sen luonteen takia – kuten mainittua, jokaisella liikkeellä on seurauksensa. Treeneissä pääsee treenaamaan myös eri painoluokkaisten kanssa, joka myöskin antaa perspektiiviä harjoitteluun. Ajan kanssa oppii kuitenkin myös ennustamaan ja lukemaan toista ihmistä niin hyvin, että voi alkaa jo ennakoida heidän liikkeitään. Lajin todellinen strategisuus tulee esille, kun joudut vääjäämättä olemaan ovelampi ja olemaan koko ajan askeleen edellä!

0 comment
0

You may also like