Home Kahvakuula

Kahvakuula

by Yllapito

Girya, eli kahvakuula (eng. kettlebell) on monipuoliseen vastusharjoitteluun tarkoitettu pyöreä kahvallinen metallipallo. Kahvakuulaharjoittelu sopii koko perheelle, eikä harrastuksen aloittaminen vaadi jo valmiiksi hyvää kuntoa. Kuulia on laajalta skaalalta eri kokoja, kun tyypillinen aloituspaino naisille on 6-8 kg ja miehille 12-16 kg.

Kahvakuula sopii erinomaisesti koko kehon liikkeisiin, kuten heilautukseen, tempaukseen ja rinnallevetoon ja -työntöön, samaiset liikkeet ovat tuttuja painonnostosta. Kahvakuulasta tekee erinomaisen se, että liikkeet ovat huomattavasti helpommin opeteltavissa kuin tangolla tehtävät vastaavat liikesarjat. Tästä syystä kahvakuulailua kutsutaankin ”koko kansan painonnostoksi”.

Kahvakuulia voi käyttää myös voimaharjoitteluun, liikkuvuuden kehittämiseen, kehonhallintaan ja monien urheilulajien oheisharjoitteluun.

KUULIEN EROT

Kuulamalleissa on vain pieniä eroja, mutta oleellisinta koko harjoittelussa on se, että käsi mahtuu oikeaoppiseen asentoon niin, että kuula ei paina ranneluihin. Ennen kuulan hankintaa suosittelemmekin etukäteistestaamista eri kuulien välillä. Varsinkin pieni- ja isokätisten on syytä kokeilla eri mallisia kuulia.

OIKEAOPPINEN KUULAOTE

Allaolevissa kuvissa on ns. diagonaaliote, jossa kahva menee kämmenen poikki viistosti, n. 25-30 asteen kulmassa. Asento mahdollistaa turvallisen ja terveellisen asennon kuulan ollessa ylä- sekä räkkiasennossa.

OHJEET ALOITTELIJALLE

Aloittelijan oppaasta (linkin tarjoaa Suomen Kahvakuula ry.) löydät tärkeimmät ohjeet turvallisen voimakuntoilun aloittamiseen.

Oppaasta löytyvät yleisohjeet kahvakuulaharjoitteluun. Tärkeintä on oppia perusasiat jatkuvuuden ja turvallisuuden kannalta.

YLEISET TERMIT

Englannin kielistä kahvakuulamateriaalia on tarjolla todella paljon, joten alla on pieni lista perustermistöstä:

swing = heilautus
clean = rinnalleveto
snatch = tempaus
press = punnerrus
push press / thruster = työntöpunnerrus tai vauhtipunnerrus
jerk = työntö
squat = kyykky
military press = sotilaspunnerrus tai olkapääpunnerrus

KAHVAKUULAMIES TUOMO KILPELÄINEN KERTOO KUULAN VALINNASTA: