Home Haastattelut Haastattelussa liikunta-alan huippumies Timo Haikarainen aka. PT-Timppa

Haastattelussa liikunta-alan huippumies Timo Haikarainen aka. PT-Timppa

by Yllapito

Personal Trainer, liikunta-alan ohjaaja sekä asiantuntija. Näistä kolmesta osasta muodostuu 37-vuotiaan Timo Haikaraisen normityöpäivä. Timo asuu Jyväskylässä, mutta viettää aikaa töiden takia Helsingissä omien sanojensa mukaan ”hämmentävän paljon”.
timo-haikarainen-kesa-2103a
Nopeustreenin jälkeen on hymy herkässä. Timpan oma treeni koostuu luomu-bodauksen ja yleisurheilu- ja pikajuoksutyyppisen treenin yhdistelmästä. ”Treenaan tavoitteellisesti, mutta ilman pakkomielteistä suhtautumista niin ruokaan tai treeniin”.

Harrastuksesta ja intohimosta tulee ammatti

Lapsesta asti liikuntaa harrastanut Timo on kouluttautunut liikuntatieteiden maisteriksi (valmennus- ja testausoppi), mikä tukee hyvin miehen vankkaa käytännön kokemusta. Nykyisissä hommissa työt jakautuvat siten, että noin 60 % on valmennusta ja loput 40 % asiantuntijatehtäviä.
Timo muistelee liikunnan täyteistä lapsuuttaan: ”Aivan pikkunassikasta 12-vuotiaaksi harrastin kaikkia mahdollisia palloilulajeja sekä yleisurheilua. Sitten yksilölajit veivät täysin mukanaan ja mukaan tulivat kamppailulajit sekä voimailu parikymppisenä”.
Tyhjin käsin ei tarvinnut kisamatkoilta palata ja mieheltä löytyykin useita junnupokaaleja ja mitaleita. Muutama saavutus nousee muiden edelle: ”Mainitsemisen arvoisia lienevät karaten TUL –juniori SM- ja Wado-Ryu –mitalit juniorisarjoista”.
Valmentajan hommiin Timo siirtyi osittain jo 15-vuotiaana, jolloin hän aloitti ohjaajana karatessa. Timon kohdalla siirtyminen valmentajan hommiin lienee nappisiirto, sillä hän ei kokenut olevansa itse superlahjakas missään harrastamassaan lajissa. Menestys tuli kovalla harjoittelulla ja yrittämisellä. ”Nuorena en omannut riittäviä psyykkisiä taitoja vähäisen fyysisen lahjakkuuteni täydelliseen hyödyntämiseen”, Timo kertoo.
Täysipäiväisesti tai opintojen vaatiessa puolipäiväisesti Timo aloitti valmentamaan ja tekemään Personal Trainerin (PT) töitä vuonna 2002. Käytännön valmennus on edelleen suurin osa miehen arkea: ”Minulla on asiakkaita sangen tavoitteellisista keholajien harrastajista ja kilpaurheilijoista toimintarajoitteisiin senioreihin sekä erittäin huonokuntoisena ja ylipainoisena starttaaviin aloittelijoihin”.
Erilaisten asiakkaiden kanssa työskenteleminen kehittää huimasti: ”Fysiikkavalmentajan ja PT:n pitäisi myös mielestäni pyrkiä siihen, että on kuin kotonaan ja pystyy tuottamaan loistavia tuloksia kaikenlaisille asiakkaille”. Käytännössä tulokset eivät synny hetkessä, mutta toisaalta pitkäjänteisyys tekee valmennuksesta antoisampaa.
Asiantuntijahommissa Timo kouluttaa ja mentoroi Personal Trainereita, luennoi, toimii MTV3:sen Keventäjät-ohjelman liikuntavalmentajana sekä tuottaa työhönsä liittyvää materiaalia esimerkiksi KKI-projektille ja RecoApp –treeniaplikaatiolle.

Haasteet ja kehittämismahdollisuudet ajavat eteenpäin

Mikä saa alalla yli vuosikymmenen toimineen miehen syttymään joka päivä uudestaan? ”Jatkuvat haasteet ja mahdollisuus kehittää itseään käytännössä loputtomasti”, Timo vastaa.
Koko ajan oppii lisää kehon toiminnasta, valmentamisen psykologiasta, oppii erottamaan epäolennaisen olennaisesta ja niin edelleen”, Timo jatkaa. Vastoinkäymiset muodostavat haasteen ja samalla väylän uuden oppimiseksi. Timon resepti vastoinkäymisiin on selkeä: ”Käsittely, hoitaminen ja kääntäminen kehitykseksi”.
Timon kokemuksella ihmisten auttaminen on palkitsevaa. Itse asiassa, se on todella tärkeä elementti eikä hän olisi muuten jaksanutkaan alalla näin pitkään. ”Rankkoja paikkoja tulee usein eteen, se on väistämätöntä. Ei tämä homma aina ruusuilla tanssimista ole, mutta hyvät hetket ovat niin hyviä, että ne korvaavat kyllä ne heikommat,” Timo filosofoi.

Tiedosta käytäntöön

Tiedon ja kokemuksen karttuessa ammattitaitokin paranee. Se vaatii kuitenkin paljon aikaa ja malttia: ”Ajan sisään yhden jutun kerrallaan. Fyysisen valmennuksen ja ravitsemuksen puolella on karttunut sen verran paljon tietoa ja kokemusta, että tällä pohjalla voisi porskuttaa vaan menemään, mutta haluan tehdä jutuista jatkuvalla reflektoimisella jatkuvasti parempia”.
Timo kertoo lukevansa paljon alaan liittyvää materiaalia ja pyrkii edelleen kehittämään fysiologian, biomekaniikan sekä liikuntapsykologian pohjaansa. Hän lukee sekä alan perusteoksia että tieteellisiä julkaisuja. Kaikenlaiset netistä löytyvät ”irralliset” artikkelit tms. mies tarkastelee huomattavasti kriittisemmin silmin, mutta ideoille avoimena.
Timo Haikarainen PT-kouluttaja 1
”Koulutus- ja luennointihommat muodostavat jopa 30-40% Timon työnkuvasta erityisesti syksyisin ja keväisin.”
Taidot karttuvat myös erilaisissa koulutustilaisuuksissa sekä keskusteluissa muiden valmentajien ja liikuntabiologian tutkijoiden kanssa.
Kouluttamisen, asiantuntijatehtävien ja erittäin runsaan käytännön valmennuksen yhdistelmä on mielestäni mainio tapa kehittää itseään niin, että teoriatieto ja käytännön osaaminen kehittyvät sopusoinnussa”, Timo sanoo ja jatkaa: ”En halua koskaan olla valmennuksesta irrallaan oleva asiantuntija. Silloin suusta saattaa päästä joitain aika hassuja kommentteja ja vinkkejä tiettyyn tilanteeseen, vaikka ne olisivatkin suoraan jonkun tutkimusraportin sivuilta”.
Timo tietää, että liikunta-alalla tehdään paljon juttuja, joiden pohjalla ei ole mitään tieteellisiä perusteluja. Jotkut asiat hoituvat kokemuksen turvin ja tutkittua tietoa ei vielä löydy riittävästi. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla este liikkumiselle, saati itsensä kehittämiselle.
Valmentajana Timo haluaa päästä keskimääräisen, tutkimustiedon osoittaman kehittymisvauhdin yläpuolelle: ”Se on aina tavoitteeni”. Jos tähän ei päästä, täytyy syitä pohtia tarkasti: ”Olen kovin kriittinen itselleni ja pyrin aina parantamaan jotakin. Geneettiset seikat eivät mahdollista superkehittymistä kaikilla, mutta tämä tiedostaen periaatteenani on aina pyrkiä erinomaisiin, ei tavanomaisiin tuloksiin”.

Kohokohtia ja hauskoja muistoja

Timolla työuran kohokohtia ovat olleet mm. ammattimaiseen valmennustyöhön kiinni pääseminen sekä erilaisiin tutkimusprojekteihin työllistyminen. Lisäksi, asiantuntijatöiden lisääntyminen 2000-luvun puolenvälin jälkeen on ollut hienoa, etenkin kun mies todella nauttii kouluttamisesta ja ”toisten jeesaamisesta”, kuten hän pukee asian sanoiksi.
Yksityiskohtaisemmista kohokohdista Timo mainitsee tapaukset, joissa kaikki ei ole mennyt alkuun kuin elokuvissa, vaan treenin ja ruokavalion kanssa on ollut ongelmia: ”Kun kurssi saadaan näissä käännettyä, fiilikset ovat tietenkin molemmin puolin erinomaiset. Paikoilleen jämähtäneiden, motivoituneiden treenaajien auttaminen uuteen kehitykseen on myös hienoa”.
Vuosien varrella työkentällä on sattunut monenlaisia hauskojakin tilanteita. Yksi hauska sattumus nousee muiden edelle: ”Tässä oli eräs tutkimustyöhön liittynyt homma. Eräässä voimaharjoittelututkimuksessa teimme pientä pilottia eräästä testausprotokollasta ja annoimme nivustaipeessa kulkevaan hermoon sähköä lihaksen aktivointikyvyn selvittämiseksi. Tämä tapahtui 2,5 tunnin testipatteri-rumban päätteeksi, noin klo 22:15 perjantai-iltana. ”Piinapenkissä” olleella kaverilla alkoi ymmärrettävästi rankan viikon ja testausprotokollan lopulla olla huumorintaju vähissä, ja hän huusi yht’äkkiä äkäisesti: Jättäkää v**ttu ne mun munat jo rauhaan!”. Aluksi sitä hieman säikähti, mutta lopulta nauroimme jutulle yhdessä!”.
Toisinaan omat housutkin ovat revenneet syviä etukyykkyjä demonstroitaessa: ”No, siinä on sitten vedetty vielä 4-5 treenit päälle 70-luvun Black Horse –kuosit iloisesti vilkkuen!

Timon neuvot treenaajille tai alalle töihin pyrkiville?

1. Kunnollinen koulutus
PT–puolella viikonlopussa ei voi oppia mitään. Jos osaamista on mahdollista syventää pitempikestoisella pohjakoulutuksella, kuten liikuntaneuvoja-, liikunnanohjaaja- ym. koulutuksilla, aina parempi”.
2. Hakeudu nöyrästi työmahdollisuuksiin
Itse olen tehnyt aikoinani tuhansia tunteja ilmaista valmennusta ja ohjaushommia minimipalkalla. Hieman on tullut esimerkiksi rekryhommia tehdessäni vastaan, että ihmiset haluaisivat ministerin palkan ja johtajan edut, vaikka taidot ovat vielä kesäharjoittelijan tasolla. Ja kannattaa vielä muistaa, että taito ja tieto eivät ole sama asia. Vaikka oma treenitausta olisi vahva ja kirjat olisi luettu puhki, saattaa koutsaustilanne olla aivan ala-arvoisella tasolla asiakkaan kannalta. Koulutuksissa sanon usein, että oppirahat on jokaisen maksettava. Tässä duunissa se tarkoittaa sitä, että työtä on hakattava ja hakattava satoja, ja lopulta tuhansia tunteja. Se oikea asiakas on siinä nenän edessä, omaa tekemistä ja sen tasoa koko ajan reflektoiden. Siellä se osaaminen ja koutsin silmä rakennetaan, ei internetissä luuhaamalla”.
3. Treenaajille ja koutseille
Kunnioittakaan valmennusopin pääperiaatteita: Ylikuormitusta, nousujohteisuutta, vaihtelevuutta ja yksilöintiä. Tehkää sitä, mikä on tarpeellista, älkää sitä, mikä on juuri nyt trendikästä (ellei se satu olemaan paras mahdollinen tapa saavuttaa tavoitteet). Menkää treenimenetelmiin tai ravintojuttuihin pintaa syvemmälle. Minkälaisen kuormituksen tämä liike oikein tarjoaa hermolihasjärjestelmälle? Ei tämä järjestelmä tunnista treenivälineitä tai harjoitusmetodeita nimeltä. Se saa niistä ärsykkeen, johon se sopeutuu. Onko tämä ärsyke sellainen, joka vie sinut tai asiakkaasi kohti asetettuja tavoitteita”?
4. Tee siitä yksinkertaisempaa
Miettikää yleensä aina ensiksi, mitä voitte ottaa pois ohjelmasta ja miten voisitte tehdä siitä yksinkertaisemman, sillä 90% tapauksissa tämä palvelee paremmin teitä itseäsi treenaajana tai vastaavasti asiakastasi”.

Timon arvot ja tulevaisuus

Työelämässä, etenkin valmennuspuolella, Timoa ohjaa tieteellistä tietoa hyväksi käyttävät menetelmät. Pelkästään tämä ei vielä riitä: ”Valmennuksessa käydään jatkuvaa vuoropuhelua teoriatiedon ja käytännön havaintojen kanssa”. Henkilökohtaisella tasolla Timoa kiehtoo itsensä jatkuva kehittäminen, vieläpä mahdollisimman monipuolisesti elämän eri osa-alueilla.
Katsoessaan tulevaisuuteen Timo näkee itsensä tekemässä töitä aina vain paremmin ja paremmin: ”Haluan tehdä tätä hommaa koko ajan paremmin ja paremmin. Haluan myös auttaa uusia ihmisiä alalle ja auttaa heitä kehittämään näkemyksiään. Iso toiveeni olisi myös vaikuttaa jollain tavalla positiivisesti siihen, että kehittymisen kannalta olennaiset seikat nostaisivat enemmän päätään niin treenaajien kuin meidän koutsienkin keskuudessa”.

TH-valmennus ja SAFE Education

Timo on työskennellyt TH-Valmennuksen kautta vuodesta 2006: ”Olen wörkkinyt siellä valmennus- ja testaushommia, koulutustöitä sekä muita asiantuntijahommia”.
Missioni on yhdistää liikuntatieteen tieto innostavaan ja motivoivaan käytännön toteutukseen ja auttaa niin treenaajia kuin kollegoita kehittymään paremmin ja saamaan enemmän irti harjoittelustaan ja työstään”, Timo kertoo.
Timo pyrkii jakamaan tietoa treenistä ja valmentamisesta blogissaan ja TH-Valmennuksen facebook-sivuilla: ”Samoissa paikoissa ilmoittelen säännöllisesti myös liikunta-alan koulutus-, työ- ja mallikeikkamahdollisuuksista”.
Safe Personal Trainer
”Timo ja SAFE:n kurssilaiset antoisan koulutusviikonlopun jälkeen.”
SAFE Education on vuodesta 1990 asti toiminut kaupallinen koulutusorganisaatio. Se on on Ruotsin johtava PT-kouluttaja ja on toiminut vuodesta 2011 alkaen myös Suomessa.
SAFE Educationissa Timoa kiehtoo sen laadukas sisältö: ”Pitkä tausta ja Ruotsin vahvempi PT-kulttuuri näkyy koulutusten sisällöissä, jotka ovat mielestäni hiottu todella hyvin PT:n käytännön haasteita vastaaviksi”.

Treenatkaa tiukasti ilman pakkoa

Timon lopputerveiset Ryhmaliikunta.fi:n lukijoille:
Pitäkää silmät ja korvat auki, oppikaa uutta. Olkaa kriittisiä, mutta älkää kyynisiä. Treenatkaa tiukasti, mutta ilman pakkomielteistä suhtautumista asiaan!
Mikäli haluat lukea Timon tarinoita enemmänkin, niin hänen kirjoittamiaan juttuja löytyy FIT-lehdestä, KG-lehdestä, ProBodysta sekä Timon blogista.

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment