Home Haastattelut Lavalla Mia Jokiniva

Lavalla Mia Jokiniva

by Yllapito

Mia Jokiniva on 35-vuotias helsinkiläinen liikunta-alan ammattilainen. Mia on Villa Mandalan sisältöjohtaja, E-RYT-joogaopettaja sekä stressinhallinnan valmentaja. Mian mielestä elämässä ovat tärkeintä joogan ohella parisuhde ja vapaus elää oman näköistä arkeaan.

Mia Jokiniva joogaHuikean taitava Mia esittelee joogan käsitasapainoiluja

Rakentamaan omaa unelmaa

Villa Mandala on Loviisassa sijaitseva kehon hyvinvointiin keskittynyt stressinhallintakeskus. Mia toimii keskuksen sisältöjohtajana.
Mia kertoo Villa Mandalan synnyn taustoista: ”Ihmisyydessä minua on aina kiinnostanut kehollisuuden lisäksi mielen, kehon ja ympäristömme vuorovaikutuksen kokonaisuus. Villa Mandalassa tämä ’pyhä’ kolmikanta yhdistyy. Jos olen aiemmin yrittänyt tehdä töitä yksipuolisesti vain kehon tai mielen tai yhteiskuntatutkimuksen parissa, olen aina tuntenut, että jotakin puuttuu – ja matkani on jatkunut seuraavaan alanvaihdokseen – kunnes vihdoin ymmärsin yhdistää kaikki kolme ja perustaa mieheni kanssa Villa Mandalan.”
Ennen Villa Mandalan perustamista Mia toimi hyvinvointilehden toimituspäällikkönä. Mialla oli miehensä kanssa visio Villa Mandalasta, ja kun tämä hanke realisoitui, ei Mialla ollut enää aikaa lehtityöhön: ”Halusimme luoda paikan, joka olisi ensimmäinen kartano, joka antaisi täydelliset puitteet hyvinvointilomailuun Suomessa. Siinä rakennuksilla heiluessani naulapyssyn, epäkeskon ja sirkkelin kanssa, ymmärsin, että olin taas valintatilanteessa – en voisi tehdä lehtityötä ja pyörittää hyvinvointikeskusta yhtaikaa.” Mia irtisanoutuikin toimituspäällikön tehtävistä pari vuotta sitten.
Mia kertoo roolistaan Villa Mandalassa: ”Suunnittelen ja kehitän Villa Mandalan sisältöjä, teen viestintää ja markkinointia sekä valmennan, ohjaan ja koulutan monissa tapahtumistamme. Menússamme tarjoamme hyvinvointiretriittejä yksityisille suomalaisille (detox-, stressinhallinta-, jooga- ja life coaching -teemoilla). Lisäksi teemme yrityksien hyvinvointikoulutuksia ja virkistystapahtumia, joiden sisältöjä suunnittelen myös. Tuotan lisäksi tiimini kanssa kolmea liikuntatuotetta, tanssia ja joogaa yhdistävää Prana Beatsia, kuntokeskuksille suunnattua restoratiivista Rento Yogaa ja dynaamista Into Yogaa.”
Nykyisessä työssä Miaa kiehtoo erityisesti vapaa työtahti ja työn merkitys: ”Työssäni saan yhdistää kehon ja mielen hyvinvoinnin sekä osallistua aktiivisesti suomalaiseen ”stressikeskusteluun”. Olen joka päivä iloinen siitä, että saan tehdä omaan tahtiini luovaa työtä, jolla on merkitys.”

Mia JokinivaMia Villa Mandalan edustalla

Balettia tanssiva kulttuuriantropologi

Mia aloitti baletin 3-vuotiaana: ”Elin klassiselle baletille täysin ”umpisukkeluksissa” 3-vuotiaasta 20-vuotiaaksi, sivuaineina opiskelin nykytanssia ja flamencoa.”
Parikymppisenä Mia ajautui yhteen elämänsä suurimmista risteyskohdista. Tuolloin hän sai opiskelupaikan yliopistosta: ”Lopulta jätin dramaattisissa tunnelmissa balettimaailman ja tein mielestäni loppuelämääni varten riipivän valinnan siirtyä pois liikunnan parista. Jälkikäteen tuo on naurattanut.”
Baletti jäi hiljalleen taka-alalle kun Mia eksyi kuntosalille raudannostoon ja aerobiccaamaan: ”Ryhmäliikunnassa minulle aukesi kokonaan uusi maailma – oli upeaa saada kropasta ulos myös ”rajua räimettä” baletin kovin kurinalaisen kehonkielen jälkeen.”
”Samoihin aikoihin löysin Helsingissä katutanssilajit ja showtanssin, ja treenasin vuosia useissa tanssiryhmissä kilpailuja ja tanssikeikkoja varten. Sain jossain vaiheessa kuntosaliltani kehotuksen koittaa rohkeasti myös ohjata ryhmäliikuntaa, joka imaisikin lyhyiden koulutuksien jälkeen mukaansa.” Mia kertoo.
Mia oli omimmillaan koreografisissa lajeissa, mutta jooga tuli kuvioihin hyvin pian: ”Olin saanut ensikosketuksen joogaan jo 20-vuotiaana astangan parissa, mutta se tuntui tuolloin liian samanlaiselta kehon ja mielen kurittamiselta kuin baletti aiemmin, joten päädyin siihen, että ”tämän läksyn olen jo oppinut”.”
Jossain vaiheessa Mia kuitenkin alkoi kaipaamaan hieman kevyempää harjoittelua, joten kuntosaleilta löytämänsä salijooga sopi hänelle oikein hyvin: ”Harrastus vaihtui pian joogakoulujen flow-, yin- ja kundaliinijoogaan. Lopulta palasin myös astangan pariin, kun minulla oli työkaluja nähdä laji laajemmin. Vähitellen liu’uin joogan ja joogassa kouluttautumisen pariin yhä enemmän, kunnes joogasta tuli lopulta päälajini.”
”Olen työskennellyt pitkään myös hyvinvointijournalistina ja sittemmin myös stressinhallintaan erikoistuneena life coachina. Alkujaan olen valtsikasta valmistunut kulttuuriantropologi. Hyvinvointi palaa mielestäni ylikulttuurisesti aina pyhään kolmikantaan keho, mieli ja ympäristö. Ilman näiden kaikkien osa-alueiden yhtäaikaista ”ravitsemista” tasapainossa pysyttely ei ole helppoa. Sama tarina on toistunut omassa elämässäni.” Mia kertoo.

Itsensä kehittäminen jatkuu koko ajan

Mia tietää, että pysyäkseen työssään ajan hermolla hänen tulee opiskella koko ajan: ”Opiskelu ja kouluttautuminen joogan parissa eivät lopu koskaan. Matkustan paljon hakemassa joogaoppia ulkomailta, sillä Suomessa kovatasoista tarjontaa ei ole juurikaan.”
Mia Jokiniva 3
Stressinhallinnan asiantuntijana pysytteleminen vaatii sekin jatkuvaa työtä: ”Se on lakkaamatonta tiedon etsimistä, erilaisiin keskusteluihin osallistumista ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamista sekä kuuntelemista joka päivä.”
Uransa kohokohtina Mia pitää Villa Mandalan ensimmäisen retriitin pitämistä, rakkaan joogavauvansa Into Yogan läpimurtoa ympäri Suomen kuntosaleja ja tietoa Hengähdyshetkiä-kirjansa ensimmäisen painoksen loppuunmyynnistä.
Lisäksi, jokainen kerta, kun asiakas lähettää perään palautetta, jossa tämä kertoo jonkin liikahtaneen tai muuttuneen kohti parempaa luennon tai valmennuksen jälkeen, saa Mian mielen iloiseksi.

Mian visio stressinhoidosta

Mia toivoo, että tulevina vuosina stressin ennaltaehkäisyyn panostettaisiin lisää ja että stressinhoito ulotettaisiin kaikkeen hyvinvointiin: ”Ruoskivat hikijumpat ja kehonmuokkaus ovat totta kai hyvä juttu tietylle asiakassegmentille, mutta uskon, että enimmäkseen ihmiset osaavat jo tuon itsensä rankaisun, pärjäämisen pakon ja tavoitteille elämisen koko ajan kiristyvän työelämän kautta. Me hyvinvoinnin parissa työskentelevät voisimme tarjota kenties jotakin muuta vastapainoksi ihmisten vapaa-aikaan.”
Mia kokee, että valtaosa ihmisistä taistelee kiireen, ahdistuksen ja riittämättömyyden tunteiden parissa: ”Tästä syystä sallivuuden, ”sinnepäin”-tekemisen ja vähän relampien kelojen pyörittelyn edistäminen esim. juuri liikunnan parissa olisi hyvä juttu. Provosoin, kun toivon, että alallamme kysyttäisiin hieman useammin itseltä: Miten muuten voisin palvella asiakastani kuin auttamalla häntä muokkaamaan kehoaan hoikemmaksi?”

Hengähdyshetkiä-kirja

Hengähdyshetkiä on jokanaisen ja jokamiehen opas stressinhallintaan. Kaikki kamppailevat ainakin silloin tällöin kiireen ja riittämättömyyden tunteiden kanssa. Se, että joku ravitsemus-, liikunta- tai joogaguru jossakin julistaa, miten kannattaisi olla tai ajatella silloin, tuo usein vain lisäpaineita ja stressaa entistä enemmän. Tämä kirja ottaa lifecoachmaisen asenteen, jossa tavoitteet ja keinot stressittömämmän elämän muotoiluun voi valita tarjolla olevasta työkalupakista itse.

Mia Jokiniva HengähdyshetkiäHengähdyshetkiä-kirja (Kuva: www.anuemilie.com)

Tarjoan avuksi konkreettisia rentoutus-, ja hengitysterapian, joogan, mindfullnessin ja kehomeditaatioiden tekniikkoja, joiden avulla jo 15 minuutin päivittäisellä harjoittelulla voi saada muutoksia arkeensa ja hyvinvointiinsa. Elämää ei tarvitse laittaa täysin uusiksi, pienetkin hetket ja muutokset säännöllisesti harjoitettuina ovat merkityksellisiä. Jos perinteisesti stressi on nähty mielen alueen ilmiönä, kirjassani uutta on stressin hoitaminen myös kehollisena.”

Uusin projekti – Urban Mandala

Urban Mandala on Villa Mandalan upouusi kaupunkitoimipiste Punavuoressa. Jooga- ja valmennusstudio avattiin juuri kuvankauniiseen merelliseen miljööseen, jossa lokit kirkuvat ja urbaani zen on täydellinen. Tuomme jatkossa Urbaniin Villa Mandalan tuotteita minimuodossa. Detoxausta, stressinhallintaa ja ravitsemusvalmennusta. Tuomme kiinnostavia uusia joogaopettajia maahan ja pidämme asiakkaidemme toivomia, tuoreiden trendien aallonharjalla olevia kursseja ja valmennuksia. Tilaa vuokrataan myös ulkopuolisille, eli tervetuloa kylään!”

Mian neuvot liikkujille – sen pitää olla omaa hikeä

”Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta matkalla ei saa pelätä työtä”, Mia aloittaa. Mielestään hien pitää olla omaa: ”Työn määrä eivätkä hikikarpalot otsalla varmasti vähene yrittäjänä, mutta se, että hikoilee omaa hikeä on aina 100% motivoivampaa kuin toisten hien vuodattaminen!”
Toisten tekemisten liiallisen seuraamisen sijaan Mia patistaa ihmisiä tekemään itse: ”Kannustan ehdottomasti yrittämiseen – ja kannustan myös kannustamaan omia läheisiä tavoittelemaan heidän unelmiaan. Liian usein oma energia käytetään siihen, että kyräillään kulmien alta ”mitä toikin luulee itsestään” -aatoksissa sen sijaan, että iloittaisiin muiden innosta tehdä omaa juttuaan – tai ryhdyttäisiin itse toteuttamaan omia unelmia.”
”Sitä kaveria kannustavaa ”peukutusta” neuvoisin jokaiselle yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle. Hyvät tyypit muistetaan ja hyvän jakaminen tulee aina takaisin.” Mia päättää.
Voit tutustua lisää Miaan, Urban Mandalaan ja joogaopettajakoulutukseen tästä videosta:

Ryhmaliikunta.fi kiittää Miaa haastattelusta ja toivottaa onnea kaikkiin projekteihin!

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment