Home Haastattelut Lähikuvassa Hero Mali | Pikkuleijonien fysioterapeutti

Lähikuvassa Hero Mali | Pikkuleijonien fysioterapeutti

by Mikko Sergejeff
Lähikuvassa Hero Mali | Pikkuleijonien fysioterapeutti

Palataan ajassa takaisin tammikuun alkuun, jolloin lähes kaikki suomalaiset seurasivat hengitystä pidätellen Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kotikisoja. Kisathan tunnetusti päättyivät kultajuhliin.
Fyysinen rasite pojille oli taatusti kova, mutta kuinka kova? Entä miten pikkuleijonien kehosta huolehdittiin turnauksen aikana? Paras henkilö vastaamaan Ryhmaliikunta.fi:n kysymyksiin on tietenkin joukkueen fysioterapeutti Hero Mali.
Herolla on pitkä tausta jääkiekkoilijoiden parissa, mutta koko kausi 2015 kului poikien kanssa treenatessa.
– Jätkät olivat todella motivoituneita. Olen urani aikana törmännyt moniin 25-vuotiaisiin pelaajiin, jotka vasta silloin ymmärtävät treenaamisen tärkeyden. Näillä kundeilla ei todellakaan ollut motivaatiossa ongelmia, toisaalta ymmärtäähän sen, koska maajoukkueeseen valitaan vain ikäluokan parhaimmistoa.
Puhuttaessa jääkiekosta tulee aina muistaa, että kyse on äärimmäisen nopeatempoisesta kaksinkamppailulajista. Pelit voitetaan ja hävitään pienissä kaksinkamppailuissa, joten treenaamisella on todella väliä.
– Vahvempi pärjää aina. Jos voitat kaukalossa oman jätkäsi, niin saatat avata maalipaikan jollekin toiselle. Junnut olivat todella sisäistäneet tämän. Kuitenkin parasta oli huomata se halu tietää ja oppia. Jokainen treeni vei poikia eteenpäin. Vielä nytkin tulee vastaan liigassa pelaavia joukkueen jäseniä, jotka kehuvat pitämiäni treenejä ja sanovat hoitavansa lämmittelyn oppimillaan tavoilla.
Varsinainen turnaus oli lyhyt ja todellinen rypistys, johon valmistautuminen aloitettiin hyvissä ajoin. Hero muistuttaakin pohjatöiden tärkeydestä.
– Ihmisten seuraama MM-kisaturnaus on vaan pieni palanen siitä kokonaisuudesta, jonka parissa pelaajat työskentelevät. Pohjatyöt, kuten lämmittelyharjoitukset aloitettiin hyvissä ajoin. Valmistava punttijakso lähti käyntiin 13.12. ja jatkui kovana fyysisenä treeninä aina 23.12. asti. Ohjelmassa oli lämmittelyt, voimaosiot, liikkuvuus ja palauttavat harjoitteet. Tietysti otettiin huomioon vanhat vammat ja jossakin määrin yksilöllinen harjoittelu.
Kuten jo jutun alussa mainittiin, niin kisat päättyivät pikkuleijonien kultajuhliin. Merkille pantavaa oli myös se, että loukkaantumisilta vältyttiin käytännössä kokonaan. Heron mukaan kotikisat olivat myös fyysisessä mielessä nappisuoritus.
– Kukaan ei loukkaantunut, joten kaikki toimi. Se on sanottava, että meidän huoltotiimi teki mahtavaa duunia. Itseni lisäksi mukana oli fysioiden puolelta Antti Honkaheimo ja Sauli Reunanen. Tiimin lääkärinä toimi puolestaan Petri Paakki.
Ryhmäliikunnan toimitukselle kuiskittiin juttua suunnitellessa erityisestä ”Heron jumpasta”, joka laittoi pikkuleijonat ojennukseen ja piti heidät kunnossa. Pakkohan tästä oli kysyä.
– ”Heron Jumppa” oli oma tuotokseni tilanteeseen, johon joudutaan erilaisten pelaajien kanssa. Toiset tykkäävät treenata kovaa punteilla päivittäin kauden aikana, toiset taas koskevat välineisiin vain pakosta. Niinpä kehitin kaikille yhteisen tavan. Jumpassa käytettiin hyväksi monipuolisia kehonpainoharjoitteita ja vastuskumeja. Jumpassa tehtiin ennen muuta koko kineettisen ketjun harjoitteisiin. Tämän lisäksi keskityttiin isoihin niveliin kuten polviin, lonkkaan, olkapäihin ja keskikroppaan.
Aina kun jääkiekosta puhutaan, niin esille nousee legenda maalivahtien omanlaisuudesta. Ne ovat tunnetusti joukkueurheilun yksilöitä, joita eivät kenttäpelaajien tavoin osallistu päivittäiseen toimintaan.
– Maalivahtien Vaatimukset ovat aivan erilaisia kun muilla pelaajilla. Heidän harjoitteluun kiinnitetään aina hiukan extrahuomiota. Nytkin oli kiva nähdä kuinka paljon Veini Vehviläinen kehittyi vuoden aikana. Ykkösveskarin saappaisiin nostettu Kaapo Kähkönen on iso sälli, mutta silti liikkuvuudet ja reaktionopeudet ovat ihan huippuluokkaa. Emil Larmi kehittyy vielä näistä jätkistä eniten fyysisellä puolella.
Leijonat tarjosivat paljon hienoja hetkiä turnauksen aikana: Upeita maaleja, hienoja kuvioita ja tulevia ykköskierroksen varauksia. Juttutuokio Hero Malin kanssa avasi kuitenkin silmiä, kyse ei suinkaan ole vain lahjakkuudesta, vaan tarvitaan myös fiksua, mutta samalla kovaa työntekoa. Tämä kannattaa muistaa myös omia treenejä suunnitellessa.

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment