Home Haastattelut Haastattelussa PT-alan uranuurtaja Riku Aalto

Haastattelussa PT-alan uranuurtaja Riku Aalto

by Yllapito

Oululainen Riku Aalto tunnetaan Suomessa personal trainer -alan uranuurtajana ja kehittäjänä, hyvinvointikirjailijana, kouluttajana ja valmentajana.
Urheilun puolella mieheltä merittejä löytyy historiasta mm. neljän eri palloilulajin pelaaminen SM sarjatasolla (eri ikäluokissa) ja muutama kalottimaaottelu viidennessä lajissa. Nykyisin oma harjoittelu keskittyy lähinnä kuntosalitreeniin, juoksulenkkeilyyn ja monipuolisiin lajikokeiluihin. Viimeisimpänä Riku on nähty mukana Crossfitin on ramp –kurssilla ja potkunyrkkelyn peruskurssilla.

riku aalto kuvaRiku normaalista poikkeavissa salivarusteissa (Kuva Forum24)

Oman urheilun luonnolliseksi jatkoksi miehen työura on pyörinyt käytännössä aina urheilun ympärillä. Alun perin fysioterapeutiksi valmistuttuaan hän päättikin saman tien kouluttautua ammattivalmentajaksi ja kävi myös liikuntahallinto- sekä ravintovalmentajatutkinnot.

Unelma-ammatin löytäminen

”Vasta Personal trainer –koulutus sai minut pysähtymään: Tajusin löytäneeni unelma-ammatin, jossa voisin hyödyntää oman urheilu- ja valmennus-uran, liikuntaharrastusten sekä koulutusten kerryttämää tieto-taitoa monipuolisesti.”, Riku kertoo.
Nykyään Riku toimii perustamassaan Trainer4You yrityksessä kehitysjohtajan tittelillä: ”Tehtäväni on ”ennustaa” ja luoda tulevaisuutta sekä tuotteistaa palvelujamme paremmin. Se ei läheskään aina tarkoita uutta tuotetta, vaan usein pelkästään uutta näkökulmaa, tehokkaampaa toteutustapaa, kaupallisempaa lopputuotetta tai asiakasystävällisempää ratkaisua.”

Jatkuva halu kehittyä

Vaikkakin Aallolla on pitkä tausta kouluttamisesta ja valmentamisesta, puheista kuitenkin paistaa läpi nöyryys ja halua kehittyä edelleen. Hän haluaisikin oppia paremmaksi esiintyjäksi, vaikuttavammaksi puhujaksi sekä kirjoittajaksi – unohtamatta pyrkimystä karismaattisemmaksi, innostavammaksi johtajaksi. ”Kotirintamalla tavoitteena olisi olla parempi isä, puoliso sekä ihminen.” Riku toteaa hymyillen.
”Teen joka päivä parhaani ja koetan olla fiksu valinnoissani, mutta armollinen mokaillessani. Nyt vähän kokeneempana ymmärrän jatkuvan kouluttautumisen merkityksen”, Riku tiivistää elämänfilosofiaansa.

Muistoja matkan varrelta

Pitkän uran varrella on matkalla sattunut monenlaista hassunhauskaakin tapahtumaa, mutta mieleen on jäänyt erityisesti tapaaminen aivan ensimmäisen Personal training -asiakkaan kanssa. Remonttimiehet yllättivät Rikun kuntosalin aulassa jyskyttäen porakoneillaan kiviseinää paloiksi ja hän joutui turvautumaan varasuunnitelmaan – tekemään vastaanottotilan vapaaseen ryhmäliikuntasaliin:
”Roudasin nopeasti rottinkisen pöytäryhmän keskelle vapaata ryhmäliikuntasalia. Asiakkaan saapuessa autoin häneltä takin päältä ja pyysin istuutumaan keskellä salia jököttävän rottinkiryhmän ääreen. Pokassa oli pitelemistä, kun tuolit olivatkin niin eriparia, että asiakkaasta näkyä vain hiustupsu pöytäpinnan yli. Kuvainnollisesti myin ensimmäisen PT –pakettini pöydän alta.” Riku naureskelee.
Uran kohokohdista keskustellessa pinnalle nousevat yrittäjäksi uskaltautuminen, ensimmäisen kirjan julkistaminen (nyt niitä on 23), Trainer4You franchising –ketjun perustaminen, toimitusjohtajuudesta luopuminen ja kustannusyhtiö Fitra Oy:n päätoimittajan palkkaaminen.
”Näillä kaikilla tapahtumilla on ollut merkittävä vaikutus elämääni, mutta koen arjen pieniä kohokohtia joka päivä. Niistä hienoimpia ovat työntekijöidemme kasvun ja kehityksen osoittavat arkiset onnistumiset sekä valmiiksi taputellut tuotteet esim. koulutusoppaiden ja kirjojen muodossa.”

Riku ja Trainer4You

Aalto perusti Trainer4You yrityksen vuonna 1998 ja miehen sanojen mukaan alku oli ”kieltämättä suhteellisen haastavaa”. Tuolloin Personal training oli vielä uusi juttu, eikä juuri kellään ollut Oulun leveysasteella käsitystä palvelumuodosta. Onneksi Riku sai kuitenkin nopeasti mahtavia asiakkaita ja paljon näkyvyyttä mediassa. Lisäksi ajoitus oli erinomainen: Riku sai tehdä työtä pioneerina. Vielä kun mukana oli sopiva määrä suuruudenhullutta, homma lähti hyvin lentoon.

Trainer4You (1)Riku ja Trainer4Youn tiimiä

”Halusin toteuttaa unelmani ja työllistää itselleni tärkeitä ihmisiä ympäriltäni rakkaan asian äärelle. Idea syntyi jo vuonna 1987, jolloin työskentelin ensi kertaa kuntosalilla ohjaustehtävissä. Visio jalostui matkan varrella omaksi personal training –yritykseksi sekä koulutusorganisaatioksi ja toivon, että jalostuminen jatkuu hamaan tulevaisuuteen.”
Yrityksen tulevaisuudesta Riku mainitsee tavoitteen olla kansainvälisesti arvostettu kouluttaja ja yhteiskuntavaikuttaja. Haluna on luoda alalle työpaikkoja, edistää työllistymistä sekä tarjota liiketoiminnassa menestymisen työkaluja.

Rikun vinkit

Aloittelevien harjoittelijoille: ”Ihmisillä on törkeän kovia tavoitteita lyhyellä aikajänteellä, mutta naurettavan vaatimattomia haaveita pitkällä aikavälillä”. Tee Sinä poikkeus ja aloita maltilla, mutta ajattele isosti.
Edistyneemmille treenaajille: Älä jämähdä! Elimistö kehittyy sopeutumalla uuteen vaatimus- ja kuormitustasoon. Jos levysi jauhaa paikoillaan, ei edistymistä ole odotettavissa. Tahto on hupeneva luonnonvara: Se joka pystyy pakottomiin muutoksiin pärjää varmasti!
Alalle töihin haluaville: Personal trainer –koulutusta arvostetaan työnantajien piirissä ilahduttavan paljon. Se on hyvä lisäarvo muuten monipuolisen harrastus-, ohjaus-/valmennus- ja koulutustaustan tueksi. Tärkeintä on kuitenkin asenne: Intohimoisesti alaan suhtautuva, joustava, kunnianhimoinen ja yrittäjähenkinen henkilö työllistyy varmasti.

Liikunta-alan kehitys

Keskustelimme myös lyhyesti liikunta-alan kasvavista trendeistä lähitulevaisuudessa:
”Ei tarvitse olla ennustaja, että niiden merkit ovat nähtävissä. Personal training saavuttaa vankan aseman vakavasti otettavana hyvinvointivalmennusmuotona, pienryhmävalmennus eli group training jalkautuu etenkin kuntokeskusympäristöön, painonhallinta-,ravitsemus- ja selkävalmennukset saavat lisää suosiota ja toiminnallinen harjoittelu eli functional training vankistaa asemiaan treenimetodina. Asiakaskunnan profiilin muuttuessa liikunnan suhteen passiivisemmiksi ja huonokuntoisemmaksi nostaa ns. luomuliikunta eli arkiaktiivisuus ja sohvan välttäminen merkitystään. Samalla ohjaajien ammattitaito joutuu entistä kovemmalle koetukselle ja henkisen valmennuksen sekä terveysvalmennuksen rooli kasvaa osana kaikkea ohjaustyötä. Jatkuva kouluttautuminen, tiedon hakeminen ja verkostoituminen ovat siis tulevaisuudessa pärjäämisen edellytyksiä.”

Mikä vie vieläkin eteenpäin?

Rikusta paistaa hienosti läpi edelleen aito innostus alaa kohtaan, halu kehittää ja kehittyä. Kysyimmekin häneltä sitä mikä alassa vielä vuosienkin jälkeen kiehtoo?
”Koko ala kiehtoo! Ja etenkin se, että saa tehdä työtä, jolla on todellinen tarkoitus. Tarjoamme palveluksia asiakkaillemme tyrkyttämisen sijaan. On hienoa nähdä ammattitaitoinen personal trainer kentällä työskentelemässä; hankkimassa elantoa unelmiensa työllä ja auttamassa asiakasta elämänlaatunsa muuttamisessa pysyvästi paremmaksi.”
Ryhmaliikunta.fi kiittää ja toivottaa Rikulle menestystä tulevissa projekteissa!
Lisätietoja: Trainer4You / Fitra

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment