Home Blogi Tavoitteiden asettamisen kuusi askelta

Tavoitteiden asettamisen kuusi askelta

by Ulrika Lillsunde

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja selkeän, aikataulutetun ohjelman. Tässä lyhyesti muutama asia, joka kannattaa pitää mielessä tavoitteita laatiessa.
Kuvittele
1. Aseta selkeä tavoite ja aikaraja.
Mitä tarkempi olet tavoitteesi kanssa, sen parempi. Pyri välttämään epäselviä lauseita kuten ”haluan olla parempi kuin ennen” – käytä mielummin mitattavia tavoitteita kuten vaatekokoa, rasvaprosenttia tai tiettyä painoa, jonka haluat nostaa kuntosalilla. Aikarajan määrittäminen on erittäin tärkeää, ettei tavoitteesi saavuttaminen viivästy! Varmista vielä, että tavoite on sinun, eikä kenenkään muun. Sinä olet pahin kilpailijasi!
Aseta siis kokonaisvaltainen tavoite ja jaa se pienempiin osiin. Jokaisella harjoituksellakin pitäisi olla selkeä tavoite, jotta pysyt vauhdissa. Jos tarvitset apua tavoitteiden asettamisessa, ota yhteys valmentajaan (Personal Traineriin tai muuhun liikunta-alan ammattilaiseen).
2. Arvioi lähtötilanteesi.
Suosittelen alkuun ainakin kehonkoostumusmittausta (esim. InBody tai pihtimittaus), lisäksi kuntotestiä (lihaskuntotestit, polkupyöräergometritesti tai Cooperin testi, riippuen tavoitteistasi). Jos tavoitteenasi on nostaa penkistä 100 kg, tehdään alkuun 1RM (yhden toiston maksimi) – testi. Lähtötilanteen arviointi helpottaa sinua laatimaan tavoitteesi, kun saat objektiivisen arvion omasta kehostasi.
3. Kysy itseltäsi, mitä olet valmis muuttamaan saavuttaaksesi tavoitteesi. Kuinka monta kertaa viikossa olet valmis treenaamaan? Mitä olet valmis muuttamaan ruokavaliossasi?
Ole rehellinen itsellesi ja vastaa näihin kysymyksiin totuudenmukaisesti. Mikäli et ole koskaan liikkunut aiemmin, on epärealistista ajatella, että pystyisit treenaamaan kovaa kahdesti päivässä, viikon jokaisena päivänä. Radikaali muutos harjoittelussa ja ruokavaliossa ei välttämättä ole hyvä asia, sillä suuret muutokset vaativat paljon aikaa (ja paljon töitä!). Pyri siis ottamaan pieniä, mutta pysyviä askelia. Mieti myös, mistä asiasta et missään nimessä ole valmis luopumaan. Kuten aiemmin sanoin, ole kuitenkin rehellinen itsellesi – pesusienen lailla juominen perjantaina ja lauantaina pilaa sunnuntain, maanantain ja ehkä jopa tiistain treenit. Haluatko todella sitä?
Muista myös: jos treeni ei haasta sinua, et kehity.  Pyri puskemaan itsesi mukavuusalueesi ulkopuolelle: kokeile jotain uutta, muuta treenirytmiäsi tai –intensiteettiä, vaihda harjoitusohjelmaa tai aloita kaverin kanssa harjoittelu! Saatat samalla jopa pitää hauskaa 😉
4. Tee päätökset vaadittavan käyttäytymisen suhteen.
Kerro alitajunnallesi preesenssissä, mitä aiot tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi. Huomaatko eron lauseiden ”yritän pudottaa painoani” ja ”pudotan painoani” välillä? Kerro itsellesi, että pystyt tähän.
5. Tee itsellesi lista välitavoitteista aikarajoineen.
Aiemmin suorittamasi testit pitää pystyä uusimaan tietyin väliajoin. Testien uusittaessa saat arvion siitä, kuinka treeni- ja ravinto-ohjelmasi on toiminut. Älä lannistu, jos et saa heti haluamiasi tavoitteita. ”Epäonnistumisista oppii” pitää tässä projektissa hyvin paikkansa. Se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle – testaamalla näkee, mikä yksilölle sopii parhaiten.
6. Pidä yksityiskohtaista treeni- ja ruokapäiväkirjaa.
Kirjaa ylös kaikki syömisesi ja treenit, samoin tunteesi treenin aikana – ruokapäiväkirjaan kirjaa myös nälän tunne asteikolla 1-5 (1= ei ollenkaan nälkä, 5= kovin mahdollinen nälkä) Pidä ruokapäiväkirjaa esimerkiksi kahden viikon ajan ja pyydä liikunta- tai ravitsemuspuolen ammattilaista analysoimaan se, jotta saat mahdollisimman paljon irti harjoittelustasi ja saavutat tavoitteesi nopeammin. Ruoka- ja treenipäiväkirjoja on myös hauskaa lukea myöhemmin, kun tilanteesi on muuttunut.

Miltäs näyttää, oletko valmis asettamaan tavoitteet loppuelämäksesi?
/Ulrika

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment