Home Blogi Sisäpyöräilyn Next Big Thing?

Sisäpyöräilyn Next Big Thing?

by Juhani Keski-Rahkonen

Ryhmäliikuntaan pullahtelee maailmalla uutuuksia viikottain ja se on hyvä asia. Iloitsen jokaisesta ainosti nerokkaasta ideasta, joka saa ihmisen liikkumaan.
Tunnustelen jatkuvasti sisäpyöräilyn tulevaisuuden näkymiä ja uusia suuntauksia. Tähän mennessä olen tarttunut kolmeen asiaan: musiikin kuuntelukokemus, tunnelman visuaalisuus ja sykkeiden seuranta. Kauniisti ja puhtaasti kuuluva musiikki, valoilla ja videoilla maustettu tunnelma ja treenin seurannasta kiinnostuneille polkijoille tarjottu sisällöllinen sykeseuranta toimii. Kahdesta jälkimmäisestä on syntynyt tuote: IISEE Screen ja IISEE Beats.
Nyt sitten ensimmäistä kertaa spinnipyörien keksimisen jälkeen olen törmännyt kiinnostavaan tekniseen uudistukseen itse pyörässä: tehon mittaus.
spinning wattipyörä

Mitkä ihmeen watit!?

Teho eli watti. Hiustenkuivaajassa lukee 1600W eli 1600 wattia. Imuria mainostetaan 330W imuteholla, yksivaihekilowattituntimittari on vitsikäs esimerkki suomalaisesta yhdyssanasta, autoissa on hevosvoimia ja kilowatteja. Kyllä, ihan varmasti törmäät arkielämässä watteihin päivittäin.
Ne eivät kuitenkaan välttämättä kerro mitään konkreettista… mutta entäpä jos puhutaan kaloreista? Zäzäng! Nyt on tuttu yksikkö! Hienoa tässä on se, että kalorit ja watit kulkevat käsi kädessä. Jos watit kyetään mittaamaan tarkasti niin myös kalorit kyetään mittaamaan tarkasti.

Wattiharjoittelun edut

Wattiharjoittelun etuna on kehittymisen seurannan mahdollisuus: kun kunto kasvaa niin tämä näkyy wattimäärien kasvamisena. Tämä on olennaisin ero sykeharjoitteluun verrattuna.
Suunnitelmallisessa sykeharjoittelussa liikutaan samoilla sykealueilla vuodesta toiseen eli esimerkiksi maksimisyke ei juurikaan kasva vaikka kunto kasvaa. Wattiharjoittelu on paljon konkreettisempaa: jos tuotit puoli vuotta sitten 100 wattia ja tänään 150 wattia niin kuntosi on kohentunut. Konkreettinen numeroiden osoittama kunnon kohentuminen.

Kiinnostaako numerot?

Selvästikin kiinnostaa. Ainakin jokaista joka säännöllisesti astelee vaa-alle ja tarkistaa lukemat. Wattilukema kertoo kehon terveydestä paljon enemmän kuin vaaka. Lisääntynyt wattimäärä kertoo lihaksiston vahvistumisesta ja terveestä toiminnasta.
Pienentynyt vaakalukema ei yksistään kerro lihasten hyvinvoinnista mitään. Wattilukema kertoo.

wattipyöräily kuva 1Kilpapyöräilyssä watteja on mitattu jo pitkään ja nyt markkinoille on alkanut tulla myös wattimittareilla varustettuja sisäpyöriä. Pyörässä on oma näyttö, joka kertoo polkijan tuottamasta tehosta eli wateista.

Kirjallisuuden pariin ja pajalle

MedicalTech Erik Schumacher kantoi meille sisään uuden Keiser M3 pyörän. Pyörä oli minulle teknisesti tuttu jo vuosien takaa, jolloin Erik esitteli sen. Silloin purin pyörän laakereita myöten ja sanoin, että tämä on hyvä pyörä. Meillä oli meneillään paljon muita keskeneräisiä projekteja, joten asia jäi siihen.
Nyt aika oli kypsä tarkemmalle tutustumiselle.
Aloitin lukemalla Keiserin englanninkielisen koulutusmateriaalin wattitunteihin liittyen. 120 sivua koulutusasiaa siitä, kuinka wattitunteja vedetään asiakkaille. Oli pakko todeta, että ihan hyvää asiaa on kirjoitettu, mutta ei tätä kyllä näin voi kouluttaa. Se timantinkova idea puuttui.
Seuraavaksi testasimme pyörää.
Testien perusteella selvisi, että aina kun vastusta lisätään neljä pykälää niin vastuskuorma kaksinkertaistuu. Lähtötasosta riippumatta. Pyöritysnopeudesta riippumatta.
Tämä tulos sinetöi ajatuksen: tässä on nyt käsissämme kultakimpale, johon on mahdollista jalostaa erittäin toimiva sisäpyöräilyuutuus.
Wattipyöräily kuva 2
Asiat ovat edenneet tämän jälkeen ja pian käynnistyvät pilottitunnit kahdessa liikuntakeskuksessa: Wasamovella Vaasassa ja Positivella Jyväskylässä.

Watit ja sykkeet

Korvaako wattiharjoittelu joskus sykeharjoittelun?
En usko. Molemmat ovat toisiaan tukevia. Wateilla on helppo todentaa kehittymistä, nykyaikaisilla sykevälivaihteluun pohjaavilla järjestelmillä voidaan tarjota suunnitelmallisia harjoitusohjelmia, joissa on huomioitu myös palauttava harjoittelu. Ehkä joskus tulevaisuudessa on järjestelmiä, joissa molemmat yhdistyvät hauskalla tavalla.
Sisäpyöräily on jokatapauksessa ehdottomasti paras ryhmäliikuntamuoto, joissa näitä molempia on mahdollista hyödyntää. Polkija on paikallaan pyörän satulassa, jolloin joko valkokankaalle heijastetut sykkeet tai omalla näytöllä näkyvät watit eivät häiritse tunnin kulkua. Liikkuvalla lattiatunnilla näytön tai valkokankaan ja samalla ohjaajajan koreografian seuraaminen ei oikein ole mahdollista samanaikaisesti. Siksi sisäpyöräily on näihin juuri oikea laji tällaisten järjestelmien käyttöön.
Juhanin löydät välillä kirjoittamasta myös IISEEN blogiin
Sisäpyöräilyn parista miehet löytää pyörittämästä ja laatimasta sisäpyöräilykoulutuksia ja IISEEN konseptia

1 comment
0

You may also like

1 comment

Christer Holmberg lokakuu 2, 2013 - 11:40 pm

Nyt myös suuret spinpyörä valmistajat Schwinn ja Star Trac
(virallinen Spinning pyörä) tarjoavat wattimittareilla varustettuja pyöriä, ja
niihin liittyviä ohjelmia ja koulutuksia.
Tässä muutama video:
http://www.youtube.com/watch?v=Xeun9FtOIYg
http://www.youtube.com/v/729Rl-DFTxI?fs=1&hl=en_US
Ja lisää infoa:
http://www.spinning.com/en/spinpower
http://schwinnequipment.com/authentic-cycling/measurement-motivation/
Juhani sanoi: ”Ehkä joskus tulevaisuudessa on järjestelmiä, joissa molemmat yhdistyvät hauskalla tavalla.”
Jo nyt on järjestelmiä joilla voidaan näyttää sekä watteja että sykkeitä valkokankkaalla 🙂

Leave a Comment