Home Blogi Perheenäiti jumppaa

Perheenäiti jumppaa

by Kerttu-Liisa
Perheenäiti jumppaa

On aika tehdä come back. Julkaisin edellisen postaukseni 18.7.2013, välissä on mennyt siis muutama vuosi ja kaikenlaista on ehtinyt tapahtua. Blogini jäi siihen, kun pohdin perusjumpasta koostuvaa arkeani ja yritin jumppaamalla päästä eroon raskauden aiheuttamasta mahalöllöstä. Mikä on tilanne nyt, jatketaanko siitä, mihin jäätiin? Tein teidän ratoksenne vertailun elämäntilanteestani tuolloin 2013 vs. 2018.

2013 2018
Jumppatuntien lkm/vk 8-10 4-6
Lapsien lkm 1 3
Asuinpaikka Espoo Espoo
Lemmikkejä Ei Ei
Kulkutapa Auto/pyörä Pyörä/auto
Vapaa-aika h/vrk (nukkumista ei lasketa) 5-6 1-2
Flunssia per vuosi 0 2-5
Auto BMW325 Ford S-Max
Nukkumaanmenoaika 23 21.30

Avataanpa vähän taulukkoa. On yleinen vitsi, että pikkulasten äidit ovat väsyneitä. Itse koen saavani nukkua ihan riittävästi, mutta tämä vaatii sen, että menen nukkumaan aika nopeasti lasten jälkeen eli puoli kymmenen maissa. Yhdeksältä alkavien elokuvien katselun voi unohtaa, koska muuten univelasta saa kärsiä viikkotolkulla. Enkä kyllä oikeastaan jaksakaan valvoa, koska herätys on poikkeuksetta joka aamu viimeistään 6.30 kiitos aamuvirkun kuopuksemme.

Lasten myötä myös sairastelun määrä on selvästi lisääntynyt. Päiväkodista tulee sitä sun tätä: itse olen sairastanut mm. enterorokon (toistaiseksi vain kerran) perusflunssien lisäksi. Ennen lapsia olin monta vuotta täysin terve, ei flunssan flunssaa tai mitään muutakaan. Ja sanomattakin lienee selvää, että kipeänäkään ei voi levätä, koska perheralli pyörii ihan samalla tavalla äidin kunnosta riippumatta. Huomattavasti rankempi yhtälö on olla itse kipeänä kuin hoitaa vaikka koko muuta perhettä heidän sairastellessaan.

Autoilua silloin ja nyt

Vuonna 2013 preferoin kulkutapana hyvin pitkälle autoa. Koin saavani/joutuvani liikkumaan niin paljon työn puolesta, että energiaa ei ollut järkevää kuluttaa matkoihin. Asuimme myös kauempana eli etäisyydet olivat suurempia. Nykyään en haluaisi millään luopua 10 minuutin pyöräilystä Esportille ja takaisin. Raittiin ilman lisäksi saan pyöräillessä nollattua ajatukseni ennen astumista lavalle. Pyrin myös liikkumaan lasten kanssa mahdollisimman paljon jalan, jotta he saavat purkaa ylimääräistä energiaansa ulkona. Haluan myös kasvattaa lapsistani reippaita ja aktiivisia – en voi oikein ymmärtää vanhempia, jotka kärräävät isojakin lapsia vaunuissa paikasta toiseen.

Autoa olimme juuri vaihtaneet tuolloin 2013, silloin päivitettiin vanha farmaribemmi uudempaan malliin. Auto toimi mainiosti siihen asti, kun takapenkille olisi pitänyt saada rinnakkain kolme lastenistuinta, no chance. Siispä keväällä vaihdoimme tila-autoon, johon mahtuu seitsemän henkeä. Olen tähän uuteen ajopeliin enemmän kuin tyytyväinen, vaunutkin menevät takakonttiin kokonaisina! Ja jos lapset alkavat tapella (liikaa) ekalla takapenkillä, voi vanhimman siirtää istumaan kakkostakapenkille. Plus kyytiin mahtuu vielä ekstrana porukkaa, esim. mummo.

 

Antaako vai viekö jumppa energiaa?

Jumppa on aina ollut minulle tärkeä osa elämää, mutta nykyisessä elämäntilanteessani sen merkitys on vielä entisestään korostunut. Tuntien vetäminen tuntuu todelliselta luksukselta, omalta ajalta. Pääsen tekemään sitä, missä tiedän olevani oikeasti hyvä. Saan hurjasti energiaa vuorovaikutuksesta asiakkaiden kanssa. Ja tietenkin samalla näkee rakkaita kollegoja pukuhuoneessa ja pääsee päivittämään päivän polttavat puheenaiheet. Erityisesti äitiyslomalla ollessa olen kokenut erittäin arvokkaana sen, kun olen kerran viikossa päässyt ohjaamaan. Helposti sitä poteroituu kotiin ja ihmiskontaktit rajoittuvat hyvin pitkälle omaan perheeseen. On ihan kiva jutella välillä muidenkin aikuisten kuin oman miehen kanssa!

Tällaiselle leikkikarsinalle olisi välillä kotonakin tilausta.

Olen huomannut, että lapsiperhearki on kuluttavaa (yllätys!). Vaikka koen kuntoni olevan edelleen hyvä, useamman jumpan vetäminen putkeen vetää minut ihan piippuun. Ja ehkä vielä suurempi ongelma on palautuminen: kun tulee jumpasta rättiväsyneenä kotiin, ei voikaan enää rojahtaa sohvalle vaan pitää tehdä kaiken maailman huoltotoimenpiteitä koko ilta. Yhdellä on kakka, toinen haluaa ruokaa, kolmas tarvitsee apua palapelin kanssa – lapsiperheessä hommat eivät tekemällä lopu! Pyrin siis nykyään pitämään kerralla vain yhden tunnin, koska silloin se antaa enemmän energiaa kuin ottaa.

Todella moni – etenkin jumppaa sivutyökseen ohjaava – näyttää jättävän jumpat, kun perhettä alkaa tulla. Tämä on tietysti jokaisen oma valinta, mutta itse en sitä ikinä ole edes harkinnut. Toki vuorokauden tunnit eivät riitä kaikkeen ja ykköstyö voi vaatia niin paljon aikaa, että jumpat on vain pakko poistaa yhtälöstä. Hyvä fyysinen kunto on kuitenkin olennaisen tärkeää perheenäidille, jotta jaksaa pyörittää palettia. Jumppaa ohjatessa kunto pysyy kohdillaan ja samalla saa vähän taskurahaa. Win-win!

Yritän jatkossa päivittää blogiani noin kerran viikossa. Jos Sinulla on mielessä joku aihe, josta haluaisit minun kirjoittavan, laita kommenttia tulemaan!

0 comment
2

You may also like

Leave a Comment