Home Blogi Let's not zumba!

Let's not zumba!

by Kerttu-Liisa

Let's zumba! Or not.


Useammassa kuin yhdessä kuntokeskuksessa on viimeistään syksyn tullen havaittavissa seuraava ilmiö: lukujärjestyksessä zumbaa on ilmestynyt päivälle kuin päivälle. Zumba on siis ”fitnesstanssi” eli toisin sanoen vaihtuvan musiikin tahdissa veivataan pebaa ja samalla yritetään nostaa sykettä. Askeleet ja liikkeet ovat helppoja ja moovssit vaihtuvat aina kappaleen vaihtuessa. Jokainen ohjaaja tekee itse omat kuvionsa ja valkkaa musiikin, joten zumbatunneissakin on eroja.

Zumba-tunnilla pitäisi (kuulemma) olla bilemeininki.


Itse olen käynyt kokeilemassa zumbaa neljän eri ohjaajan tunnilla. Ensimmäinen oli kaikkein paras: syke nousi ja sain kunnon hien pintaan. Miinusta tulee hölmöistä ilmakitaraosioista ja poseerauksista. Olin aika shokissa, kun yht’äkkiä musiikissa tuli suvantovaihe ja olisi pitänyt ruveta imitoimaan laulajaa! Ehkä toimii jenkkilässä, mutta ei istu ainakaan minun suomalaiseen mentaliteettiini.
Ohjaajan numero kaksi tunnilla meno oli selvästi rauhallisempää ja lantiota pyöriteltiin antaumuksella. Musiikit olivat hyvät ja fiilis yleensäkin. Kolmas zumba oli kaikkein atleettisin, hyppyjä ja erilaisia kyykkyjä oli reilusti. Ihan jees kokonaisuus. Neljäs tunti oli pettymysten pettymys: liikkeet olivat huomattavan yksinkertaisia ja samoja liikkeitä toistettiin aivan liikaa. Homma alkoi puuduttaa jo vartin jälkeen. Yhteistä kaikille tunneille oli se, että ne olivat joka ikinen tupaten täynnä.
Kokonaisuudessaan zumba on ihan kivaa, mutten suoraan sanottuna ymmärrä, mistä kaikki vouhotus sen ympärillä johtuu. Onhan noita muitakin hyviä ja tehokkaita jumppia! Olen zumbaillut sykemittarin kanssa ja karu totuus on, ettei zumba edes ole niin turbotehokasta kuin väitetään. Tietenkin se on hyvä asia, jos zumban avulla saadaan liikkeelle sohvaperunat ja perusaerobicin karsastajat. Saa nähdä, kuinka pitkään tämäkin villitys jaksaa ihmisiä kiinnostaa…

6 comments
0

You may also like

6 comments

Hanna syyskuu 6, 2010 - 4:37 pm

Hmm, joo, toivon, ettei ainakaan Yliopistoliikunnalle tulisi liikaa Zumba-tunteja. Tavallaan ihan kiva konsepti, mutta tanssillisia tunteja on jo useita, ja parempia läytyy varmasti! Lisäksi Zumba-mainokset telkkarissa ja lehdissä ällöttää, mielestäni ne ovat harhaanjohtavia, ei kukaan ilman pientä irvistystä ja suunnitelmallista treeniä tuollaiseen lihaskuntoon pääse..

Jenni syyskuu 6, 2010 - 10:38 pm

Zumba on helppoa ja siksi on matala kynnys kokeilla sitä. Tunti riippuu todellakin hyvin paljon ohjaajasta -mikäpä tunti ei, toisaalta (lesmillsejä lukuunottamatta).
Mitä taas mainontaan tulee, niin ei vika ole siinä kuka myy abtronicia, vaan kuka ostaa.. 😉

jumppaaja lokakuu 4, 2010 - 9:12 pm

Ihmettelin kans aluks kun menin ekoja kertoja Zumbaan, että miks tästä hössötetään niin kovasti? Nykyään käyn noin kerran viikossa ja Zumba-treeni on mulla yleensä se palauttava treeni. Niinkuin tänäänkin: kun olin väsynyt ja lihakset juntturassa niin on kiva mennä vähän zumbaamaan =) Kaikki se sheikkaaminen ym. rentouttaa jumittuneet paikat.

slindgren joulukuu 16, 2010 - 11:25 am

Heipä hei, meillä ainakin täällä turku-paimio-salo -akselilla on niin kovia Zumbaohjaajia, että tuntien on pakko olla rankkoja, tai asiakkaat eivät käy. Asiakkaat eivät tule rentoutumaan Zumba -tunneille, vaan he tulevat saamaan ihan kunnon treenin.
Se asettaa ohjaajillekkin aika rankasti haastetta, koska jokainen tunti pitää olla rankka. Itse ohjaan tällä hetkellä 11 tuntia viikossa, joten tuntien on oltava mielenkiintoisia, jotta jaksan vetää niitä samoja biisejä muutamankin viikon..
Ja kyllä lesmills -tunneillakin ohjaaja tuo siihen omansa, vaikka siinä onkin tarkoitus olla ihan samanlaisia, saman muotin kanssa.

Elina helmikuu 10, 2011 - 12:34 am

Mainiota saada kerrankin jotain tällastakin kommenttia kyseisestä lajista. Ihan jännä juttu, mut tosiaan aivan liiallinen hömpötys ja kaupallistaminen on saanut itseni lähinnä karttamaan kyseistä konseptia. Yhdenhän kerran oon kyllä käyny kokeilemassa eikä sen perusteella oikeen sais mielipiteitään perustaa, mutta kohta jännittää enää osallistua kun on ainut jolla ei oo kirkkaan pinkkejä zumbatuulihousuja…

JamiZumbaaja syyskuu 6, 2012 - 11:19 am

Olen zumbasta varsin samoilla linjoilla Slindgrenin kanssa. Tuntien sisältö riippuu varmasti paljon siitä, missä zumbaa pidetään. Itse olen aloittanut zumbailu-urani muutama vuosi sitten pääasiassa tanssitunteja järjestävässä paikassa, ja siellä ohjaajien tanssitausta todella näkyi. Tunneissa oli paljon vaihtelua ja tanssittiin paljon muutakin kuin vain lattaria (virallisen ohjeen mukaanhan 30 % tunnin sisällöstä voi olla muuta kuin latinoa), esim. bhangraa, dancehallia tai afrikkalaisia tansseja. Tunnit olivat myös rankkoja, sillä ne olivat todella vauhdikkaita ja monilla ohjaajilla oli myös paljon hyppyjä.
Sitten myin sieluni kuntokeskukselle, koska halusin päästä salille ja myös muuhunkin kuin tanssilliseen ryhmäliikuntaan osallistuminen kiinnosti. Kävin keskuksessa useamman kuin yhden ohjaajan zumbatunnilla – ja yhtä lukuun ottamatta tunnit olivat karseita pettymyksiä (eikä se yksikään aikaisempia kokemuksiani saavuttanut). ”Koreografiat” olivat lähinnä samaa tasoa kuin BodyViven ”tanssillisessa” osuudessa, suurin piirtein sellaista, että vähän askellettiin sinne tänne ja heiluteltiin käsiä. Ei edes rankkaa siis, tanssiaspektista puhumattakaan. Käyn siis edelleen myös paikassa, jossa zumban alun perin aloitin, vaikka maksan samalla kuukausimaksua tuonne keskukseen… Hullua maksaa kahteen paikkaan, mutta zumbastani en luovu :). Oikean ohjaajan kanssa se on todella mahtavaa!
Sellaisten paikkojen, jotka tarjoavat pääasiassa zumbaa ja/tai tanssilajeja, varmasti täytyy pitää tuntiensa tasosta huolta eri tavalla kuin paikkojen, jotka pääasiassa tarjoavat muuta ryhmäliikuntaa ja zumba on vain se ”hypen” takia pakollinen lisä tuntitarjonnassa. Tämä on ainakin oma kokemukseni. Zumbassa on sekä hyvää että riskialtista se, ettei se ole lisensoitua. Hyvä ohjaaja saa aikaiseksi tunnin, joka pieksee BodyJamin 16-0, mutta huono sellaisen kokemuksen, jonka jälkeen ehkä harkitsee jopa Sh’bamia (Sh’bamilla ei mielestäni ole tanssin kanssa enää mitään tekemistä :O ).

Leave a Comment