Home Blogi Kesä liikuttaa – Pilatesta laiturilla

Kesä liikuttaa – Pilatesta laiturilla

by Mikko Utecht

Vesi liplattaa vierellä, aurinko lämmittää laituria miellyttävästi ja hiki virtaa ohimoilla. Kesä ja loma ovat täällä 🙂 Voiko enempää toivoa? Loma ja mökkeily kuuluvat suomalaisten kesään. Tämä meidän lyhyt ja valoisa lämminjakso suorastaan vaatii meitä viettämään aikaa huumaavassa ulkoilmassa joko liikkumalla tai vain nauttimalla.

Foto

maisemaa mökkilaiturilta


Kuitenkin kun loma alkaa ja mökki kutsuu, unohtuu oma keho ja itsestä huolehtiminen. Tarvitseeko lomalla liikkua lainkaan? Eikö silloin oikeastaan voisi pitää vapaata kaikesta ja vain nauttia? Jos olen mökillä eikä kuntosalia ole lähimaillakaan, mitä voin oikeastaan tehdä? Itse vietän parhaillaan kesälomaa mökillä kaukana kaikesta, mm juoksevasta vedestä, ja mietin mitä täällä oikeastaan voikaan tehdä?
Mökillä ollessa löytyy ympäristöstä vaikka minkälaista tekemistä, mutta jos mökki ei olekaan oma ja haluaisi harrastaa liikuntaa, minkälaisia vaihtoehtoja oikeastaan on? Itse olen hurahtanut jälleen uudestaan Pilateksen saloihin ja nappasin ennen mökille lähtöä oman Gymstickin Pilates-renkaan mukaani.
magicircle

Gymstick Pilates Circle


Päätin kokeilla miten Pilates ja Pilatesrengas taipuvat mökillä ja laiturilla treenamiseen. Täytyy sanoa, että yllättävän hyvin se onnistui! 🙂 Laituri tuo mielenkiintoista tasapainohaastetta, kun se liikkuu veden mukana ja joutuu tasapainottelemaan itseään. Veteenputoaminen kesken hylje-rullausten voi aiheuttaa hervotonta naurua 🙂 Pilatesrengas toi liikkeisiin sopivasti tukea ja haasteita. Tasapainottelu liikkuvalla laiturilla oli selkeästi helpompaa ylimääräisen tuen avulla.
Pilatesrengas on erittäin helppo ja hauska lisäapu perinteisiin lattialla tehtäviin ns. Matwork liikkeisiin. Pilates-liikkeitä on tällä hetkellä vaikka kuinka monta erilaista ja melkein minkä tahansa liikkeen voi tehdä Pilates-liikkeenä. Pilateshan perustuu hallintaan ja kontrolliin, joten huomioimalla keskivartalon pystyy Pilatesta hyödyntämään kaikenlaisessa liikkumisessa.
Kokeilin laiturilla tehdä erilaisia liikkeitä sekä Pilatesrenkaan kanssa että ilman. Löysin muutaman hyvän ja tehokkaan harjoitteen, jotka toimivat hyvin joko Pilatesrenkaalla tai ilman. Jos Pilatesrengas ei ole tuttu, mutta haluat siihen tutustua, on osassa Pilatesrengas-paketteja mukana valmis treeniohjelma, kuten esim Gymstickillä. Jos ohjelmaa ei paketissa ole, ei hätää 🙂 Klassiset Pilates Matwork liikkeet toimivat Pilatesrenkaan kanssa. Itse kokeilin seuraavaa sarjaa:
rollup

Roll up


pilates1

Criss Cross


teaser1leg

Teaser 1-Leg


 
Yllämainituissa liikkeissä Pilatesrengas toimi erittäin helposti ja siitä sai lisätukea liikkeiden tekemiseen.  Suoritin jokaista liikettä 5x ja tuntui aika makealta selkärangassa jälkikäteen. Roll up ja Teaser 1-Leg ovat mahtavia selkärangan liikkuvuutta avaavia liikkeitä ja Criss Cross taas on erittäin hyvä keskivartalon ja varsinkin vinojen vatsalihasten haastaja.
Kokeile liikkeitä ja kerro miltä ne tuntuivat. Kuten aiemmin sanottu eivät liikkeet tarvitse Pilatesrengasta, mutta hyötyvät välineestä. Kuvissa ja blogissa käyttämäni Pilates-termit ovat yhdysvaltalaisen PeakPilateksen termejä ja otettu heidän Matwork ohjelmastaan. Jos PeakPilates kiinnostaa, voit lukea siitä lisää täältä.
Mahtavaa alkavaa viikkoa!
 
.Mikko 🙂
 
 

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment